El Girona també creix gràcies al seu futbol base, cada cop més reconegut a Catalunya i també a la resta d'Espanya. Aquesta temporada la pedrera mobilitza uns 300 jugadors distribuïts en 17 equips, des del segon filial fins als nens que tot just comencen a formar-se. Tot i que per Albert Síria, director esportiu de l'Acadèmia del Girona FC, en l'aspecte formatiu les classificacions no són «el més important», els resultats que estan obtenint aquests equips aquesta temporada són realment bons. El Girona C lídera la Primera Catalana amb 11 punts de marge sobre el tercer (ara per ara sembla que només el Vilassar li pot discutir l'ascens directe a Tercera), el juvenil d'Àlex Marsal és quart a la Divisió d'honor, i el cadet, entrenat per Antonio Rivera, i l'infantil, de Carles Polvillo, ocupen la segona posició, també a la màxima categoria.

«Estem contents», assegura Síria, que ràpidament s'afanya a dir que «a la base el més important no són les classificacions, sinó la feina de la pedrera. L'objectiu final no és una posició, és la construcció de molts altres factors el que permet que les classificacions siguin bones». El responsable de la base alerta que «la temporada tot just acaba de començar i no podem perdre de vista els objectius reals, que són la formació de jugadors, més que estar a dalt en una competició». Això sí, Albert Síria admet que tenir equips a les màximes categories i obtenint bons resultats «ajuda» a desenvolupar el projecte amb més garanties. «És un reflex que les coses s'estan fent bé i que cada vegada podem arribar a més talent gràcies a la feina de captació». Després aquest talent treballarà amb la «metodologia» del Girona.

Disset equips i 300 jugadors és una bona xifra per al futbol formatiu d'un club com el Girona, que ja és una de les potències catalanes i s'obre cada cop més camí a la resta d'Espanya pel nom que també li dona tenir el primer equip a Primera. «Tenim molt clar que volem qualitat i no quantitat. Volem tenir la millor estructura per formar jugadors», apunta un Albert Síria que, per exemple, parlant del Girona C, no vol aventurar encara res sobre les seves opcions de pujar a Tercera. «Falta molt, encara, i l'únic que ens ha de preocupar ara és ser forts en cada entrenament i lluitar tots els partits fins al final».

Síria també pensa que l'afició cada cop sent més interès pels equips de base tot i que l'actualitat del primer equip sigui la que centri la major part de l'atenció. «Estem creixent en tot, i la base també ho fa. Cada vegada es fa més gran», assenyala, afegint que «en aquest creixement del Girona s'ha de destacar que fora de Catalunya el club comença a tenir visibilitat no només com a club sinó com a lloc per formar-se, i això és el millor de tot».

Casos com el de Pedro Porro demostren que «al Girona les oportunitats hi són. Això és rendiment. Si hi ha talent i rendiment al club no li tremola el pols per donar oportunitats», assegura Albert Síria. De moment el Girona seguirà fent camí amb un futbol base competitiu capaç de fer ombra, en molts casos, a Barça i Espanyol.