A còpia de resultats, el Girona d'Eusebio Sacristán està caminant amb pas ferm cap a l'objectiu principal que el club es va marcar a l'estiu. La permanència a Primera Divisió un any més és el gran repte d'un equip que aquest estiu ha patit una forta sacsejada a la banqueta amb l'adeu de l'entrenador (Pablo Machín) i el cos tècnic dels últims cinc cursos (Jordi Guerrero i Jordi Balcells) i l'arribada d'un nou staff encapçalat pel tècnic de La Seca i que formen també Onésimo Sánchez, Juan Carlos Andrés i Gerardo Izaguirre. Només aterrar a Montilivi, Eusebio ja va dir que s'adaptaria a l'esquema tàctic que tan bons fruits havia donat al Girona els darrers temps però que miraria d'introduir-hi els seus matisos. Durant l'estiu, tant a Manchester com en els amistosos que va disputar l'equip a Reus, Sabadell o Alcorcón, el Girona va anar experimentant com absorbir les novetats que plantejava Eusebio. El nou preparador va intentar que l'equip dominés bé dos esquemes però finalment, després de la derrota contra l'Eibar a l'estadi (2-3), va decidir apostar definitivament pel 3-5-2 clàssic. Això sí, sense renunciar a les seves idees i matisos que el fan un pèl diferent de Machín.

Malgrat els dubtes inicials, algun partit fluixot i una sensació de menys espurna que l'any passat, la realitat diu que arribats al primer terç de la competició, el Girona té un punt més que el curs passat i que va per bon camí. Les places de descens són a 7 punts de distància després de l'empat contra l'equip que precisament les marca, el Leganés (0-0). Mentrestant, Osca i Rayo comencen a despenjar-se. Tot plegat, doncs, fa que el Girona d'Eusebio millori en registres, de moment, el de Machín. L'actual Girona disposa de 17 punts, pels 16 que tenia la temporada passada. Ara bé, el marge respecte a les posicions de descens és menys gruixut enguany que l'any anterior. Ara l'equip té un coixí de 7 punts sobre el Leganés (10) mentre que la passada campanya, els de Machín respiraven una mica més amb els 9 que treien al Màlaga (7). Sigui com sigui, la mitjana és bona i la correcta per a final de curs poder celebrar la permanència un any més a la màxima categoria. En l'exercici anterior Alabès, que després revifaria, i Màlaga començaven a despenjar-se amb 6 punts.

Els 17 punts del Girona després del primer terç de Lliga adquireixen encara més mèrit si es té en compte l'allau de lesions que ha patit una plantilla ja de per si curta. Eusebio no ha pogut ni podrà comptar amb Johan Mojica durant tota la temporada, mentre que Aday té molt difícil reaparèixer abans del maig. Dues baixes sensibles que s'han afegit a les de Portu i Douglas Luiz en un tram de calendari en què Stuani, Granell i Juanpe també han patit problemes físics. És per això que més mèrit té la bona dinàmica del Girona les darreres jornades en què ha sumat 8 punts de 12 possibles. L'allau de baixes ha provocat, de rebot, que Eusebio hagi hagut de recórrer al Peralada d'on, homes com Valery Fernández, Èric Montes, Kevin Soni o Andzouana van oferir bones sensacions a la Copa contra l'Alabès.

Els números no enganyen. Els 17 punts que té el Girona després de 12 jornades són una xifra indicadora que la feina d'Eusebio és positiva. Durant aquests partits, l'equip ha marcat 13 gols i n'ha encaixat 14. Tanmateix, en les últimes quatre jornades, Bounou tan sols n'ha rebut un, el que li va fer Gálvez (Rayo). Contra Reial Societat, València i Leganés, el marroquí ha deixat la porteria a zero amb actuacions espectaculars.

Els indiscutibles

Pel que fa a la plantilla, si Eusebio té tres jugadors intocables, són Bounou, Bernardo Espinosa i Borja García. El porter va començar com a suplent de Gorka Iraizoz la temporada passada amb Machín però a apartir de la vuitena jornada, el sorià li va donar l'alternativa i ja no va tornar a la banqueta. També Eusebio li ha fet confiança de bon començament i Bounou -que acaba contracte el proper 30 de juny- està responent a la perfecció. L'altre futbolista que ha jugat tots els minuts possibles (1.080) fins ara és Bernardo. El central colombià continua sent el líder de la defensa blanc-i-vermella com ho va ser el curs passat per a Pablo Machín. El tercer intocable per a Eusebio és Borja García. El mitjapunta madrileny ha participat en tots els partits com a titular llevat del duel al Camp Nou contra el FC Barcelona, en què va entrar a la mitja part. Borja García continua sent la brúixola ofensiva d'un Girona que, quan ell no carbura, té molts problemes per generar ocasions. Rere els tres indiscutibles, hi treu el nas el jove Pedro Porro (862) que després del seu desè partit dissabte contra el Leganés ha avançat Juanpe (860).

Pel que fa als registres golejadors, Cristhian Stuani és el gran protagonista d'aquest primer terç. L'uruguaià duu 8 dels 13 gols de l'equip. Els altres han estat obra de Portu (2), Borja García i Pedro Alcalá.