Diuen els entesos en la matèria que a partir de la desena jornada és quan es comença a veure per on es mouran els equips a la classificació. Sí, només s'ha disputat un terç de competició (12 jornades) i amb tants partits per endavant són moltes les variants que poden fer canviar la situació. El curs passat, per exemple, l'Alabès va ressuscitar quan semblava mort i, d'exemples d'equips que han caigut en picat a la segona volta n'hi ha a cabassos en els últims anys. De moment però a Montilivi es respira tranquil·litat. Una calma relativa gràcies als bons resultats de l'equip d'Eusebio Sacristán que millora, fins i tot, l'inici de la temporada passada amb Pablo Machín.

Les coordenades són les correctes i la velocitat que duu el Girona 2018-19 fa estar tranquil i alhora ser prudent el club. Tant Eusebio com la plantilla tenen clar que no s'hi val a badar i qualsevol mal pas pot fer obrir la porta dels nervis. I més enguany en una Lliga tan renyida com l'actual en què el líder, Barça, només té 24 punts (10 menys que l'any passat), tan sols un més que el segon, el Sevilla. En aquest sentit, és aquí on entra el factor històric que diu que com més ajustada és per dalt una Lliga més cara va la permanència. Així ho demostren els números de les temporades més renyides dels últims anys. És a dir, quan per dalt cap dels grans s'ha escapat a aquestes alçades de Lliga, més punts han sumat els de baix i això ha fet que la permanència fos més costosa a final de curs.

Els dos últims anys, la salvació a Primera ha anat molt barata i amb poc més de 30 punts n'hi ha hagut prou. El Dépor i l'Sporting, 18ns, van baixar amb 29 i 31 punts respectivament. Ara bé, històricament hi ha hagut cursos en què la permanència s'ha enfilat més i fins i tot s'han necessitat més de 40 punts. És el cas de les temporades 2001-02 i 2003-04. En la primera, a la 12a jornada de Lliga el Dépor era el líder amb 23 punts un més que el Barça i el València i la permanència la marcava el Màlaga amb 13. A final de curs, el títol va ser per al València (75) mentre que l'Osasuna amb 42 punts va ser el primer equip que es va salvar, deixant per darrere Las Palmas (40), Tenerife (38) i Saragossa (37), que van perdre la categoria. Dos anys més tard (03-04), després de 12 jornades, dos punts separaven el Madrid (26) del València i el Deportivo (24). Per baix, Albacete (9), Múrcia (8) i Espanyol (8) ocupaven el descens. Els manxecs i els periquitos es van espavilar i van acabar salvant-se en un any en què la permanència la va marcar el Racing amb 42 punts. El Valladolid, amb 41, va baixar a Segona A.

La temporada 2005-06 el Barça acabaria fent el doblet (Lliga i Lliga de Campions) però a la 12a jornada, tenia els mateixos 25 punts que l'Osasuna al capdavant de la classificació. Els de de Rijkaard acabarien imposant la seva superioritat però els perseguidors van quedar molt lluny i això va fer que la salvació anés cara. Així, el Racing va necessitar 40 per mantenir-se i Alabès (39) i Cadis (36) van baixar. Un cas semblant és el de la temporada 2000-01 en què València (24), Dépor (24) i Madrid (23) lluitaven pel primer lloc i a la zona baixa la permanència la fixava el Numància amb 11 punts. Transcorregudes les 38 jornades, Numància i Racing van caure a Segona A amb 39 punts i l'Oviedo els va acompanyar amb 41. El Saragossa es va salvar amb 42 en una dels anys més cars. Un altre cas curiós és el d'ara fa 20 anys, quan encara hi havia l'antiga promoció de descens. L'Extremadura, amb 39 punts, s'hi va veure abocat i va cabar baixant contra el Rayo.

Caldrà veure com acaba aquesta temporada. De moment sembla que Rayo (7) i Osca (6) estan enfonsats però ningú els dóna per morts. Els madrilenys van tenir el Barça contra les cordes fa poc (2-3) mentre que el Leganés, 18è amb 10 punts, va ser capaç de vèncer el líder a Butarque (2-1) i l'Athletic, 17è (10) d'empatar al Camp Nou. Una Lliga d'allò més renyida i que fa que equips petits com Alabès, Llevant, Valladolid, Girona o Getafe siguin a la part alta de la taula i Celta, València, Vila-real o Athletic vegin més a prop el descens que Europa.