Un derbi és un derbi. Paraules majors. Són partits especials, en què el component emocional puja de revolucions. El de diumenge a l'RCDE Stadium promet. Serà un duel de ratxes, entre un Espanyol que només fa que guanyar a casa i un Girona que no perd a fora. Un duel d'estils, també: Rubi té la seva particular manera de jugar i Eusebio ha introduït els seus matisos al dibuix que Machín va popularitzar a Montilivi. I també es viurà un duel a totes dues àrees. Un equip i l'altre compten amb els seus particulars golejadors. Homes que tenen la porteria entre cella i cella i que han signat uns números més que notables en aquest primer terç de temporada. Parlem de Cristhian Stuani i Borja Iglesias. Dos dels noms propis de la Lliga, dels màxims golejadors del campionat. Cadascun amb les seves característiques i particularitats, però amb el gol com a targeta de presentació.

La segona joventut

Presentar un home com Stuani a aquestes alçades de la pel·lícula no té massa sentit. Brillant va ser la seva última campanya amb el Girona i excel·lent ho està sent aquesta, només esquitxada per unes molèsties que li han fet baixar el pistó en aquestes darreres jornades. Ha marcat 8 gols en 10 partits i ocupa el tercer lloc en la llista del pitxitxi, només superat pels blaugranes Luis Suárez i Leo Messi. Als seus 32 anys viu una segona joventut i diumenge, si està en condicions (tot just surt d'una lesió) s'enfrontarà al seu exequip. S'ha enfrontat 6 cops a l'Espanyol; n'ha sortit victoriós dues vegades i la resta, ha perdut. També li ha fet un parell de gols, vestint les samarretes del Llevant i Racing de Santander. Cristhian Stuani és tot un veterà. Un futbolista que viu la seva setena temporada a Primera, una categoria que coneix la mar de bé. Durant tot aquest temps, ha perforat la porteria contrària 71 cops.

La descoberta: Borja Iglesias

No té aquest currículum ni tampoc aquest bagatge, Borja Iglesias. Per començar, perquè és més jove (25 anys), però veient quin és el seu present, tot fa pensar que el futur que l'espera pot ser brillant. L'espanyol va pagar per ell 10 milions aquest passat estiu després que el gallec fes 22 gols amb el Saragossa, on estava cedit pel Celta. Viu just la seva primera temporada a la màxima categoria (tot i que hi va debutar el 2015, jugant uns minuts amb el conjunt gallec) i els números fan prou patxoca: 7 gols en 12 partits.

Un dels seus ídols és Raúl Tamudo, tota una institució blanc-i-blava i a qui va igualar fa poc, marcant en quatre partits consecutius a la Lliga amb la samarreta del conjunt periquito. Això del gol, com Stuani, ho porta a la sang. I és que Borja Iglesias és el màxim golejador de la història del Celta B: en va fer 73 en 144 aparicions. Serà, a més, la primera vegada que es vegi les cares amb el Girona. El duel està servit.