És mirar quatre estadístiques sobre el partit de demà a l'RCDE Stadium i donar-li molta volada a la ratxa triomfant de l'Espanyol al seu camp. No n'hi ha per a menys. Amb Rubi a la banqueta, el seu equip no només no ha perdut com a local, sinó que ho ha guanyat tot. N'hi ha per subratllar-ho i perquè el Girona ho tingui present. Això dificulta encara més l'empresa i sembla deixar en un no-res qualsevol altra dada que hi pugui haver pel mig. Però no s'ha d'obviar que els blanc-i-blaus, al davant tindran a un conjunt, el d'Eusebio Sacristán, que és l'únic de tota la Primera Divisió que encara no coneix la der­rota com a visitant. És més, i això també és rellevant: els gironins, a fora, funcionen molt millor que no pas a Montilivi. Això no ve d'ara. Ja passava amb Pablo Machín. Això d'anar puntuant i també guanyant a fora no s'ha oblidat. Però per acabar-ho d'arrodonir, aquesta inèrcia positiva també apareix en els derbis. Se li donen bé al Girona aquesta mena de partits. Sobretot quan li toca actuar com a forani. Només cal agafar els precedents de l'última dècada per comprovar-ho.

Saber què és el que passarà demà amb exactitud a Cornellà és difícil, per no dir impossible. Però tot i això, una cosa queda clara. Els de Montilivi han sumat més victòries a fora quan hi ha hagut un derbi pel mig que no pas derrotes. És necessari prendre com a referència els darrers deu anys, els que fa que el club va donar el salt al futbol professional modern. En aquest període, entre la Segona Divisió i també Primera, el Girona ha disputat 21 partits contra equips catalans fora de casa. El de demà, per tant, serà el vint-i-dosè.

El balanç és molt bo, tenint en compte la dificultat de sumar quan no s'actua com a local. D'aquests 21 derbis, els blanc-i-vermells n'han guanyat 9. D'empats n'ha acumulat 5 i de derrotes n'hi ha 7. Per tant, guanya més que no pas perd. A més, l'estadística recent és notable perquè dels últims 10 derbis consecutius, 6 d'ells han acabat amb victòria. L'última ensopegada en aquesta mena de partits és recent i arribava el mes de febrer d'aquest mateix any. En aquella ocasió, el Girona patia les genialitats de Leo Messi i companyia i queia golejat al Camp Nou (6-1). El mateix escenari, però, en què fa només dos meso0s hi sumava un històric punt (2-2).

D'aquesta última dècada, el triomf més ampli a fora és el 2-4 de la temporada 14/15, quan l'equip també s'estava jugant pujar a la màxima categoria. Una fita que, finalment, no es va produir. També hi ha hagut alguna desfeta sonada. La més cruel, un 4-0 al camp del Sabadell la primavera del 2014. Aquell resultat acabaria amb la paciència de la directiva de torn, que va decidir prescindir de Javi López; va ser el pas previ a l'aterratge de Pablo Machín i l'inici d'una etapa daurada. En un altre derbi, i curiosament amb Rubi (l'actual tècnic de l'Espanyol) a la banqueta, el Girona sumaria un dels punts més espectaculars que es recorden: un 4-4 al Mini quan es perdia per 4-1.