El Girona serà la setmana que ve al bombo dels vuitens de final de la Copa del Rei després de vèncer, amb ­patiment, l'Alabès ahir a l'estadi. Un triomf llaurat a la darrera mitja hora de partit gràcies a l'entrada de Roberts i Borja García al camp, que van demostrar per què estan davant de Lozano i Doumbia als esquemes d'Eusebio. Granell, amb la col·laboració d'un defensa, i Portu, després d'una gran assistència de Roberts, van capgirar el gol inicial d'Alcalá en pròpia porta i certificar l'històric accés per primer cop als vuitens de final de la competició. La classificació obre la porta a viure un mes de gener apassionant alhora que atapeït de partits que amb l'allau de lesions, ahir agreujada amb la de Roberts, es presenta també com un repte per a la direcció esportiva a l'hora de reforçar la plantilla.

Només tres dies després del seu debut a Primera, Eusebio va fer confiança al jove Valery Fernández. A diferència del partit d'anada a Vitòria, l'escalenc es va alternar amb Andzouana als carrils, primer a l'esquerra i després a la dreta; en una clara mostra que el tècnic el vol rodar perquè el veu com l'alternativa real en aquesta posició. El tècnic va donar oportunitats a homes menys habituals com Alcalá, Lozano i Doumbia així com a Portu i Douglas Luiz, titulars per primer cop després de les seves lesions. El que hi havia en joc no era cap broma. Ni de bon tros. Accedir als vuitens de final de la Copa del Rei no passa cada dia. De fet, llevat de a les antigues Copa de la República i Copa del Generalísimo, el Girona no hi havia accedit mai.

Malgrat el 2-2 de l'anada, l'eliminatòria era ben oberta. Ho sabia Eusebio i també un Abelardo que va formar amb un onze netament ofensiu amb fins a quatre davanters d'entrada (Burgui, Sobrino, Borja Bastón i Guidetti). El partit va començar prou mogut, amb un llançament de falta enroscat de Douglas Luiz que Sivera va desviar amb moltes dificultats i la rèplica visitant que a punt va estar de suposar el 0-1. Valery, sobre la mateixa ratllla de gol, va evitar que Borja Bastón inaugurés el marcador, després de desfer-se de Ramalho en una gran acció. El Girona ho intentava per l'esquerra amb un Andzouana que mostrava una bona capacitat de desquilibri en l'un contra un i també per la dreta, on Valery era més profund. De les seves botes en va néixer una clara ocasió que Doumbia, amb misto inclòs, va desaprofitar. El davanter ivorià es mostrava voluntariós però poc efectiu en la seva primera titularitat a Montilivi de la temporada.

El matx no tenia un ritme gaire alt. Al Girona no li interessava tampoc. Als últims compassos de la primera part, això sí, Burgui va estar a punt de decantara l'eliminatòria en només dos minuts en dues rematades calcades. La primera la va desviar Iraizoz amb la punta dels dits a córner mentre que la segona, més clara, la va escopir el pal esquerre.

S'arribava a la mitja part sense gols. El Girona havia competit i en cap moment havia notat el fet de jugar amb els menys habituals. Restaven per davant quaranta-cinc minuts per continuar mantinguent l'Alabès a ratlla i, intentar marcar algun gol que minvés les esperances dels bascos. Tot i això, només començar la represa, l'exblanc-i-vermell Sobrino va guanyar l'esquena a Andzouana i va rematar una centrada des de l'esquerra que Iraizoz va salvar en una molt bona intervenció. Als punts i pel que fa a ocasions, l'Alabès estava superant el Girona. Els d'Abelardo havien sortit forts i mitjançant Sobrino per la banda dreta s'acostaven amb molt de perill a l'àrea d'Iraizoz. La insistència vitoriana trobaria premi en una acció desafortunada en què Alcalá es va introduir la pilota al fons de la xarxa quan ho tenia tot a favor per enviar el refús d'Iraizoz a una rematada de Borja Bastón.

El marcador ja no servia a un Girona que estava obligat a empatar per superar l'eliminatòria. Borja Bastón tornaria a fer intervenir Iraizoz només dos minuts després. El navarrès, molt segur, desviaria també a córner un cacau llunyà de Burgui. Ara sí, l'Alabès estava sent molt superior a un Girona que treia aigua com podia. Veient-ho, Eusebio va decidir recórrer a Roberts i Borja García per intentar empatar. En només dos minuts l'anglès i el madrileny van posar a prova Sivera en dos llançaments d'allò més perillosos. El Girona s'havia despertat. I ho demostraria aconseguint anivellar el marcador. L'encarregat de fer-ho seria Àlex Granell, en un llançament de falta directa que va comptar amb la col·laboració de la cama d'un defensa. El Girona era un altre i Roberts, amb la dreta, va tenir el segon però va rematar als núvols. El Girona s'havia convertit en una piconadora i Portu faria el 2-1 després de recollir una magnífica assistència de Roberts des de l'esquerra.

El Girona tenia l'eliminatòria a les seves mans. Eusebio va fer entrar Bernardo per mirar d'assegurar encara més el resultat mentre Abelardo esgotava els cartutxos apostant per una defensa de tres amb Twumasi al camp. El 2-1 no variava gaire de l'1-1 ni el partit ni l'eliminatòria estaven tancats. Un gol dels visitants duia el matx a la pròrroga, segurament l'escenari que menys desitjava el Girona. Els blanc-i-vermells van perdre l'oportunitat de sentenciar el partit en l'últim minut quan Roberts, còmicament, es va avançar massa el control quan ell i Portu es van plantar sols davant Sivera. L'anglès es trencaria en l'afegit en un altre contracop i deixaria el Girona amb deu homes. Una desgràcia més en forma de lesió que no va entelar la fita històrica de classificar-se per a vuitens..

Perquè quedaven poc més de 10 minuts i perquè l'Alabès, empatant, forçaria la pròrroga. Els d'Abelardo s'han llançat a l'atac, amb més cor i fe que no pas criteri. Bastón no ha trobat porteria per ben poc, mentre que a l'altre costat de camp tot eren corredisses amb espais. En una d'elles, Roberts i Portu s'han plantat sols davant Sivera, però el control de l'anglès ha estat nefast. Just després, el porter ha tret una mà espectacular a cop de cap de Borja García i en l'enèsim contracop, Roberts ha notat una punxada a la cuixa i s'ha retirat lesionat. Per variar. Com que ja s'havien fet els tres canvis, els darrers minuts han estat un exercici defensiu heroïc. Ha sortit bé. Patint, però el marcador no s'ha mogut. El Girona estarà en el sorteig del proper dijous 13 de desembre (16.00) per disputar els vuitens, una ronda mai vista fins ara a Montilivi.

GIRONA: Iraizoz; Andzouana (Patrick Roberts, min. 68), Ramalho, Alcalá, Juanpe, Valery, Douglas Luiz, Granell, 'Choco' Lozano (Borja García, min. 68), Portu i Doumbia (Bernardo, min. 75)

ALABÈS: Sivera; Vigaray, Diéguez, Maripán, Marín (Twumasi, min. 82); Brasanac, Torres, Sobrino (Jony, min. 79), Burgui; Borja Bastón i Guidetti (Calleri, min. 70).

GOLS: 0-1, Alcalá en pròpia (min. 61); 1-1, Granell (min. 70); 2-1, Portu (min. 78)

ÀRBITRE: Mateu Lahoz (comitè valencià). Ha amonestat Juanpe, Borja García (Girona); Diéguez, Guidetti, Marín (Alabès).

ESTADI: Montilivi, 9.290 espectadors.