El partit d'aquest vespre tanca la jornada vint-i-cinc del campionat i com que el partit s'ha passat a dilluns són molts els dies que han transcorregut des de la important victòria del Santiago Bernabéu. Els tres punts aconseguits davant el Reial Madrid van ser importantíssims per al Girona, inesperats per culpa de l'enorme dificultat que suposava anar a guanyar al camp del segon classificat però alhora carregats d'energia i confiança per a uns futbolistes que han augmentat l'autoestima després de la proesa. La millor manera de creure en el treball que es fa és aconseguint resultats; si aquests arriben contra equips de nivell superior, suposen una injecció anímica brutal per a un conjunt de jugadors que comproven de manera directa fins a quin punt poden plantar cara a qualsevol adversari. Calia trencar la dinàmica de deu partits sense guanyar i quan tothom pensava en el matx d'avui per aconseguir-ho, els gironins van avançar-se als esdeveniments donant la sorpresa al camp del Reial Madrid. Ara toca passar pàgina, quedar-se amb l'energia que significa la victòria i aprofitar la inèrcia per donar continuïtat a la feina feta rematant-ho aquesta nit davant una afició que està esperant amb moltes ganes poder tornar a veure guanyar el seu equip quan juga de local.

Sense Willian José i Adnan Januzaj perden potencial. La bona dinàmica de resultats ha portat la Reial Societat a instal·lar-se en una zona còmoda de la taula classificatòria. Lluny de patir per les places de descens els bascos comencen a veure amb bons ulls l'opció de filtrar-se en una de les places que donen accés a l'Europa League. Per enfrontar-se als gironins, l'equip d'Imanol Alguacil tindrà dues baixes importants com són la del seu davanter centre Willian Jose i la de l'extrem Adnan Januzaj. Sens dubte l'absència més transcendental a la part ofensiva serà la del davanter: el brasiler és el màxim golejador de la Reial Societat amb nou gols. Futbolista de bona presència física és un bon rematador que es mou molt bé a la zona de finalització, i un jugador que participa molt en el joc d'atac i presenta màxima dificultat pels centrals en el moment de marcar-lo. Tot i les baixes, la Reial Societat presentarà un onze de garanties. Gerónimo Rulli torna a ser el porter titular; en defensa faltarà Theo Hernández al lateral esquerre, però l'eix estarà ben cobert amb Diego Llorente i Raul Navas. Al mig del camp amb la baixa d'Asier Illarramendi hi veurem un trivot que combina experiència: David Zurututza, amb joventut, Mikel Merino i Igor Zubeldia. A la banda dreta tampoc veurem un futbolista que aporta desequilibri i bon joc: el belga Adnan Januzaj es va lesionar aquesta setmana en els entrenaments i pot ser baixa pel que resta de campionat. Sense ell, els bascos perden profunditat i elaboració, ja que tot i no haver marcat cap gol l'extrem era un bon assistent. On si caldrà estar atents, és en el costat esquerre de l'atac. Mikel Oyarzabal s'està convertint en un dels futbolistes més complets i decisius pel seu equip. El guipuscoà pot jugar també a la banda dreta i fins i tot com a segon punta per darrere el davanter centre. Oyarzabal aporta desequilibri, qualitat tècnica i gol amb les seves arribades des de segona línia: si pot participar del joc, tornarà a ser bàsic pel que fa al desenllaç del partit. A la zona de finalització veurem quin jugador escull l'entrenador visitant. Pot jugar-hi Sandro Ramírez, exfutbolista del Barça, Sevilla i Màlaga. L'atacant canari encara no ha marcat cap gol però pot suposar una amenaça si disposa d'espais per desmarcar-se a l'esquena dels centrals. En cas que no sigui Sandro l'escollit, també poden ocupar la posició de davanter centre Juanmi o Jon Bautista.

La reacció va arribar amb Imanol Aiguacil. Els bascos també van passar moments de dificultat durant la primera volta i l'aturada de Nadal va servir per realitzar un canvi de direcció a la banqueta. L'exentrenador del Leganés, Asier Garitano, va arribar a la Reial Societat a principi de temporada. Amb una trajectòria impecable al capdavant dels madrilenys, el tècnic no va poder reconduir una dinàmica de resultats negatius i amb només cinc victòries en les primeres disset jornades de Lliga va ser acomiadat després d'acumular quatre derrotes consecutives. L'aposta del club de Sant Sebastià tornava a ser l'entrenador del filial Imanol Alguacil, el tècnic basc que ja va ser el responsable de substituir l'actual entrenador del Girona, Eusebio Sacristán, la temporada passada ha tornat a repetir la mateixa tasca ascendint al primer equip. Fins ara l'any 2019 ha començat amb molts bons resultats per a la Reial Societat: amb el nou entrenador els bascos no coneixen la derrota, han guanyat quatre partits i n'han empatat tres. En el debut d'Alguacil a la banqueta, l'equip va aconseguir una victòria de nivell al camp del Reial Madrid, van guanyar el derbi basc davant l'Athletic Club i venen de golejar el Leganés en la darrera jornada.

Continuïtat en el sistema. A Madrid l'entrenador del Girona va apostar per canviar el sistema de joc. La defensa formada per tres centrals i dos carrilers es va transformar en una línia de quatre on Pedro Alcalà i Juanpe eren els centrals, Jonas Ramalho el lateral dret i Raúl Garcia l'esquerre. Avui, amb la recuperació de Bernardo Espinosa -va ser baixa per sanció al Bernabéu- caldrà veure si Eusebio manté a la parella de centrals de la setmana passada o realitza alguna modificació. Al mig camp, Douglas Luiz va completar un dels millors partits des que porta la samarreta blanc-i-vermella: el brasiler va anar de menys a més i es va convertir en un jugador decisiu a la segona part. Per davant seu el més normal és que repeteixi la parella formada per Àlex Granell i Pere Pons, tot i que Aleix Garcia també té possibilitats de tornar a l'onze en detriment de qualsevol dels tres migcampistes. Pedro Porro pot tornar a disposar de l'oportunitat de jugar a la banda dreta, en una posició on no ha de treballar tant en defensa pot dedicar-se més a les funcions ofensives. El jove sorgit del futbol base és un futbolista amb arribada: té qualitat tècnica per poder desequilibrar a la banda i pot assistir als seus companys. Jugant més avançat també es pot convertir en un golejador si trepitja l'àrea rival. Si Eusebio continua amb el dibuix de cinc al centre deixant només Christian Stuani qui ocuparà la banda esquerra serà Portu. L'atacant del Girona haurà d'ajudar en tasques defensives al mateix temps que també serà necessari que s'associï amb Stuani per fabricar ocasions de gol. Tornar a fer un partit similar al de la segona part de ­Madrid pot portar el Girona pel camí d'una victòria que rebaixaria una mica la pressió dels últims dies.