De motius n'hi poden haver molts. Si un club et cedeix és perquè et considera un diamant en brut i vol que millors en un altre equip que et donarà més minuts; perquè no ha aconseguit acordar una sortida i prefereix que, abans que ser un estorb, millor acabis el teu contracte en un altre lloc. O per d'altres raons. Aquesta és una via que va explotar el Girona l'estiu passat, amb més d'un cas, cadascun d'ells amb les seves particularitats. Fossin o no explícitament de la primera plantilla, fins a set futbolistes van acabar marxant cedits per jugar, fins el 30 de juny vinent, en un altre club abans de tornar a Montilivi o per acabar fent definitivament les maletes. És amb diferència el Choco Lozano qui més està aprofitant aquesta experiència. No se'n va acabar de sortir a Girona. En 41 partits oficials només va fer tres gols i mai es va guanyar la confiança de l'entrenador de torn. Tampoc Juan Carlos Unzué, qui no li veia cabuda a la plantilla. El club, veient que l'oportunitat de traspassar-lo per un bon pessic no s'acabaria produint, va preferir cedir-lo. El negoci li ha sortir rodó a l'hondureny.

Lozano està jugant al Cadis. És això precisament el que estava buscant. Sobretot ell, qui necessita minuts per seguir comptant per la selecció del seu país. A més, fa gols. Ja en suma quatre en sis partits. Un més dels que va fer a Girona en una temporada i mitja. Acumula 445 minuts i gaudeix del bon inici dels andalusos. Són líders, amb diferència, i cada cop la seva candidatura a lluitar per l'ascens sembla més clara. Lozano té contracte amb el club de Montilivi fins el 30 de juny del 2022. Tanmateix, el Cadis es guarda una opció de compra un cop s'acabi la present temporada.

Si l'hondureny és la llum, els casos de Yassine Bounou i Bernardo Espinosa són les ombres. Clarament. Sí, tots dos han fet un teòric salt endavant, perquè han evitat jugar a Segona per formar part de dues plantilles que a dia d'avui militen a la Primera Divisió. Ara bé, cap dels dos està jugant pràcticament. Bounou va apurar fins la part final del mercat per tancar la seva cessió al Sevilla que entrena Julen Lopetegui. El marroquí tenia coll avall que no es volia quedar a Girona un cop consumat el descens. Així ho va expressar en una entrevista a principis d'estiu. Es va incorporar al a disciplina de l'equip per realitzar la pretemporada; es va entrenar, però no va disputar ni un sol minut. El cos tècnic ho justificava parlant d'unes molèsties. El cas és que va acabar sortint rumb al Pizjuán, on se l'ha vist ben poc. Viu a l'ombra de Thomas Vaclik, que ho ha jugat pràcticament tot. Bounou s'ha limitat, de moment, als 90 minuts que va disputar a l'Europa League davant l'Apoel xipriota. Això sí, aquell dia va mantenir la seva porteria a zero. El préstec és fins el 30 de juny del 2020 i, com passa amb Lozano, també existeix una opció de compra.

Bernardo ha jugat una mica més, però a la lliga tampoc se l'ha vist. L'Espanyol només hi ha confiat per l'Europa League. Allà ha participat en tres partits (270 minuts) de les eliminatòries prèvies. No entrava massa en els plans de David Gallego però aquesta situació podria canviar radicalment ara amb Pablo Machín. Amb el sorià a Girona, el colombià era un indiscutible en una defensa amb tres centrals. El més probable és que vagi guanyant protagonisme amb el pas de les jornades, tot i que fins ara ha participat ben poc.

Els altres jugadors cedits no han format part ni han tingut fitxa de la primera plantilla, però hi han entrenat i fins i tot la majoria han arribat a debutar-hi en partit oficial. Dos d'ells són Kévin Soni i Àlex Pachón. El primer, de préstec a l'Espanyol B, acumula 301 minuts (4 partits) i ha marcat un gol. També juga a Segona B Pachón, cedit a l'Andorra, sorprenent líder del grup tercer. Això sí, se l'ha vist bastant poc fins ara. Només ha jugat tres estones (32 minuts), temps suficient per veure porteria un cop. De la seva banda, l'uruguaià Maxi Villa acumula tres aparicions amb el Ponferradina, a Segona A. En total són 220 minuts els que ha disputat amb l'equip del Bierzo. Per acabar, Iago López és titular habitual amb la UD Logroñés, al grup II de la Segona Divisió B: 450 minuts, 5 partits.