El Girona tenia molt més a perdre que no pas a guanyar, a Linares. Vèncer i passar de ronda era una obligació per a un equip dues categories superior als locals. Tombar el Linares suposava simplement cobrir l'expedient, però calia fer-ho. Encara que fos amb un aprovat pels pèls. Ara bé, caure eliminat obria la possibilitat de tancar l'any amb la primera petita crisi de l'era Martí. És cert que l'equip va jugar amb foc força minuts però l'entrada de Samu Sáiz i Jairo a la segona part va fer que al final, la qualitat dels gironins s'imposés.

El Girona serà a la segona ronda de la Copa del Rei Això sí, l'inquietant 1-0 que lluïa al marcador de Linarejos i un temps afegit digne de pel·lícula de terror en què entre un possible penal per mans de Miquel i una rematada de Chendo al pal fan que les sensacions acabessin sent més aviat dolentes al final del partit. Però la feina es va fer. L'equip va sortir de Linarejos amb el bitllet sota el braç, que és el que importa.

Tal com havia avançat, el tècnic balear va fer rotacions per donar minuts als jugadors menys habituals. Un onze previsible però del tot revolucionari amb només Brian Oliván que repetia respecte a l'equip que va perdre a Sòria. Amb l'al·licient de veure les estrenes de Riesgo a la porteria, Coris i Santi Bueno, Martí va apostar per no tocar el sistema i mantenir el seu tradicional 4-3-3.

El jove uruguaià va ocupar el doble pivot al costat de Diamanka mentre que l'eix central va ser per a Miquel i Ramalho, amb Calavera a la dreta. En atac, una línia de tres mitges puntes formada per Coris, Jozabed i Gallar i Marc Gual sol en punta d'atac. Un onze de garanties pel que fa a noms però que tenia el repte de demostrar-ho sobre la gespa de Linarejos. No era dia per a gaires virgueries sinó que tocava posar-se la granota de la feina i igualar, com a mínim, la intensitat i l'agressivitat d'uns jugadors locals envalentonadíssims.

Un xut sec i ben intencionat de Gual que va atrapar bé Razak va ser la primera aproximació i avís d'un Girona que va sortir connectat al partit. Els de Martí, però, van ser castigats de seguida. El Linares havia sortit amb respecte cap als gironins cedint-los la pilota i el control del partit.

A remolc al marcador

Tot i això, en una falta penjada a l'olla, un mal refús va deixar l'esfèrica morta dins l'àrea a peus de Fran Lara, que no va perdonar. Ni un quart d'hora havia passat i el Girona ja anava a remolc al marcador. Malgrat el gol, els gironins van intentar reaccionar de seguida i immediament després primer Jozabed, arran d'una bona jugada d Coris, i després Gallar van gaudir de dues bones ocasions per haver pogut empatar.

El gol de l'empat no arribava i l'1-0 pesava com una llosa per als gironins que, patien en totes les accions d'estratègia dels locals. De mica en mica, el Girona havia anat perdent pistonada i presència a camp contrari. I això que el Linares ben poca cosa estava fent. Els andalusos havien tret petroli del no-res i es dedicaven, lògicament, més a destruir que no pas a buscar el segon. Aquelles ganes i aquell ritme que havia mostrat l'equip abans del gol de Fran Lara havia ben desaparegut.

Gual pressionava com mai i Àlex Gallar era un dels únics que intentava desequilibrar d'alguna manera. Axò sí, sense èxit. Al mig del camp, Bueno anava ben perdut mentre que Calavera s'havia jugat l'expulsió un parell de cops.

Les coses no rutllaven i Martí va moure fitxa a la mitja part fent entrar Samu Sáiz i Jairo en els llocs de Calavera i Coris. Els canvis van reestructurar l'equip i van fer que Bueno passés a l'eix, Ramalho al lateral dret i Jozabed al pivot. Ben poc va trigar a arribar la reacció gironina. Una ràpida acció per la banda esquerra va acabar amb Gallar arribant a la ratlla de fons i cedint a Gual perquè empatés el partit. El Girona hi era a temps.

L'entrada de Samu Sáiz i Jairo havia revitalitzat l'atac i el Girona començava a arribar amb molta claredat a l'àera local. En una acció del madrileny, la pilota va arribar a Gual que increïblement no va saber enviar la pilota al fons de la xarxa. Entre un defensa i el porter van evitar el segon gol gironí davant la desesperació de Martí des de la banqueta.

Perdonat el segon gol

El Girona havia perdonat el segon gol. Començava a fer la sensació que havia posat la directa. Calia però confirmar-ho i, per contra, l'1-1 va fer que el Girona afluixés una mica el ritme. Sí, tenia la pilota i el domini del partit però les arribades perilloses havien desaparegut. A més a més, els locals començaven a notar el desgast físic. Tot i això, el Linares va tenir l'eliminatòria a la mà quan Chendo va enviar als núvols la passada de la mort d'Iván Aguilar.

L'errada de Chendo va donar ales al Girona que en l'acció següent podria haver fet el segon si l'àrbitre hagués considerat que el xut de Gual havia entrat abans que Razak l'atrapés. No ho va fer, però, només un minut després, el davanter badaloní esmeria les errades anteriors amb un bon gol de vaselina que suposaria ara sí, l'1-2.

El Girona tenia el partit a la mà i no podia deixar-lo escapar. Els locals, més amb el cor que amb el cap, intentaven acostar-se a l'àrea de Riesgo. Els de Martí, també força cansats per culpa d'un terreny de joc molt pesat, es limitaven ja a deixar passar els minuts i esperar que el rival no tingués la sort que havia tingut a la primera part amb el gol.

El partit encara no s'havia acabat i el Girona va acabar demanant l'hora després que l'àrbitre no veiés unes possibles mans de Miquel dins l'àrea. El desastre podria haver-se culminat si entre el pal i Riesgo no haguessin evitat que la rematada de Chendo entrés a la porteria. L'afició local no es creia que la pilota no hagués acabat en gol. Va ser l'última jugada d'un partit en què el Girona va fer el mínim per superar ronda.

LINARES 1 - 2 GIRONA

LINARES: Razak, Miguelito (Chinchilla, min. 66), Dani Espejo, Rosales (Isra, min. 74), Josema, Fran Lara, Rodri, Chendo, Iván Aguilar, Anaba i Cervera (Joan Grasa, min. 78)

GIRONA: Riesgo, Calavera (Jairo, min. 46), Ramalho, Ignasi Miquel, Brian Oliván, Santi Bueno, Diamanka, Jozabed, Gallar (Gumbau, min. 88), Coris (Samu Sáiz, min. 46) i Marc Gual

GOLS: 1-0, Fran Lara (min. 14); 1-1, Marc Gual (min. 48); 1-2, Marc Gual (min. 73)

ÀRBITRE: Arcediano Monescillo (comitè de Castella-La Manxa). Ha amonestat Fran Lara, Anaba, Isra, Josema (Linares); Calavera, Coris (Girona). També ha vist la targeta groga el tècnic visitant, Pep Lluís Martí.

ESTADI: Linarejos, 3.500 espectadors