Cristhian Stuani va néixer amb el gol impregnat a l'ADN. Tant és si l'ha de marcar amb la cama dreta, l'esquerra o el cap. Res, o ben poques coses, se li resisteixen a l'uruguaià, quan es tracta de veure porteria. El davanter, de 33 anys, ha trobat al Girona el lloc ideal on lluir la seva destresa futbolística. Fins i tot, millorar-la gràcies a la confiança que se li ha donat des del primer minut. Stuani ha sigut indiscutible per a tots els tècnics que han coincidit amb ell a Montilivi -Machín, Eusebio, Unzué, Moreno i Martí- i està comprovat que com més protagonisme té, més respon.

Tot i haver passat per equips com el Llevant, Racing, Espanyol o Middlesbrough, on ha anat jugant i marcant gols, és al Girona on Stuani ha recuperat l'olfacte golejador que tenia a l'Albacete.Stuani no s'entén sense el Girona; i el Girona no s'entén sense Stuani.

L'estiu de 2017 va aprofitar l'ocasió que li brindava el director esportiu, Quique Cárcel, per fer-se l'amo i senyor de l'ofensiva gironina i des de llavors la compenetració amb els gironins ha estat màxima. Només en la seva primera temporada amb el conjunt blanc-i-vermell, que coincidia amb l'estrena a Primera Divisió (2017-18), l'uruguaià va quedar-se a un gol d'arribar al seu sostre, que se situa en 22 gols que va fer amb l'Albacete fa una dècada a Segona (09-10).

El curs passat (18-19) en va marcar 19 a la Lliga sense poder evitar el descens, mentre que aquest ja en porta 20 a Segona. Participant en totes i cadascuna de les victòries del Girona a la Lliga (11), Stuani va acabar la primera volta sent el pitxitxi de la categoria de plata amb 16 dianes.

Ja a la jornada 19, l'uruguaià anava camí cap a superar el seu límit. A partir d'aleshores va topar amb la pitjor ratxa dels de Pep Lluís Martí aquesta temporada: quatre derrotes, una victòria contra l'Extremadura (3-1) i un empat amb l'Oviedo (1-1) que deixaven l'equip fora de les opcions d'ascens. Encaixar 9 gols amb dos porters diferents -5 gols Juan Carlos i 4 Riesgo- va ser un dels principals motius de la desil·lusió que va instal·lar-se a Montilivi. Calia fer un punt i a part. Així que carregant com de costum el pes de l'equip, Stuani va fer la seva feina davant del Fuenlabrada amb l'ajuda del basc (0-1). En total, 20 gols que ratifiquen la stuanidependència del conjunt gironí i l'apropen més a batre el seu rècord personal.

Poca cosa queda d'aquell davanter que treia el cap a Primera amb l'Espanyol, amb qui va marcar 7 (12-13), 6 (13-14) i 12 (14-15) gols, o a la Premier defensant els colors del Middlesbrough; l'últim equip abans d'aterrar a terres gironines. Amb el club anglès va signar els seus pitjors números amb només 4 gols a la temporada 2016-17 en 23 partits; i 7 a l'anterior, quan el Boro competia a la Championship, que equival a la Segona Divisió espanyola. La forma i el fons són molt diferents. Per començar, Stuani ha pogut tornar a celebrar aquest curs un hat-trick. No ho feia des que jugava a l'Albacete i, per si no n'hi hagués prou, ho ha fet ja dos cops. Les seves víctimes? El Rayo en el duel d'anada a Montilivi (3-1) i el Lugo (3-1).

A més a més, durant aquests anys a Girona també ha millorat les rematades de cap. La majoria, directes a porteria. La millor xifra va assolir-la la temporada del debut a Primera amb 10 gols de cap, la passada va marcar-ne 6 i aquesta n'ha fet ja 4. De la fiabilitat per llençar penals, Stuani també pot presumir-ne. Tot i que va fallar-ne un davant l'Alcorcón -feia 10 anys i mig que no li passava-, aquest curs ja ha marcat 5 dianes des dels onze metres sent fidel sempre a la seva cama dreta. Curiosament, les altres dues temporades que ha estat a Montilivi també n'ha transformat 5 i és molt probable que la xifra s'engreixi fins a final de temporada.

Goejador nat

Golejador nat, el pitxitxi dels seus companys en qualsevol moment. És per això, que en l'última dècada només ha fet 2 gols des de fora l'àrea. Un es remunta al curs 2009-10 amb l'Albacete i l'altre amb el Middlesbrough el 16-17. Si cal, engalta la pilota amb la cama esquerra encara que la seva preferència sempre és la dreta.

Dels 20 d'aquesta temporada, 14 han estat amb la dreta i només 2 amb l'esquerra. Amb aquestes xifres, ningú pot quedar indiferent. L' uruguasho, com li diuen a Montilivi, s'ha guanyat la confiança i el respecte de l'afició, companys, cos tècnic, club i rivals amb els seus gols. La valenta decisió de continuar al Girona per retornar-lo a la màxima categoria i rebutjar sucoses ofertes milionàries ho demostra. Per tant, no hi ha millor feedback que remar tots en la mateixa direcció per assolir l'objectiu i alhora superar el seu rècord. Stuani hi és, els seus gols també.