El Rayo Vallecano i el Deportivo de la Corunya (rival del Girona aquesta nit) van ser els clubs de Segona Divisió que més van veure incrementat el seu límit de cost de plantilla esportiva entre setembre i gener, en dos milions d'euros cadascun, segons les dades ofertes ahir per La Lliga. El Girona, amb un límit salarial de 29.278.000 euros, el mateix que tenia al tancament del mercat d'estiu. Al gener a Montilivi hi van arribar dues cares noves, Brandon Thomas i Rivera.

El Rayo Vallecano va passar de tenir un límit de 19.061.000 d'euros per gastar en la seva plantilla esportiva al setembre als 21.061.000 que li van ser permesos com a màxim després de la finestra de traspassos de gener, i és el segon club amb més marge de cost en plantilla de la categoria, per darrere del Girona. El traspàs d'Embarba a l'Espanyol va ajudar els madrilenys a poder apujar el límit salarial.

En el cas del Deportivo, que ha passat de poder-se gastar com a màxim 11.354.000 a 13,414, després d'un préstec participatiu de cinc milions d'euros de l'entitat financera NCG Banco (i aquest dijous es va comprometre a capitalitzar 30 milions més), el director general de La Lliga, José Guerra, va explicar que aquesta aportació només computa per a aquest any en 1,2 milions, ja que qualsevol increment de capital es divideix en quatre.

«El que ha passat és que hi ha una operació que venia del mercat d'estiu que es va complir i li ha donat aquest milió addicional d'increment», va detallar Guerra durant una sessió explicativa dels límits de cost de plantilla a la seu de La Lliga a Madrid.

Pràcticament tots els clubs de La Lliga SmartBank han vist millorat el seu límit màxim de despesa en plantilla esportiva, a excepció de quatre clubs en els quals s'ha mantingut estable: Girona, Sporting de Gijón, Numància i Màlaga. En el cas del club andalús, que es troba en una situació econòmica complicada, Guerra va explicar que tenen una plantilla amb un cost «per sobre del límit», i que ni en el mercat d'estiu ni en el de gener van aconseguir solucionar-ho, de manera que això els fa partir d'«una situació de tresoreria insuficient» tot i que de moment estan complint amb tots els seus pagaments.

El límit de cost de plantilla es calcula restant als ingressos del club dels costos d'estructura i els compromisos de deute a curt i llarg termini, per a això La Lliga analitza els seus estats financers actualitzats i els compara amb anteriors temporades, una informació que és «homogènia» entre tots els equips.

Un club que hagi esgotat el seu límit salarial i tingui un futbolista lesionat de llarga durada pot augmentar el seu límit sobre la plantilla inscriptible un 4%, prorratejat al llarg de la temporada per contractar un nou jugador, sempre que la normativa li ho permeti, i el cost no podrà superar el 80% del lesionat. Altres opcions per augmentar el límit de costos és un augment d'ingressos (per entrades, abonaments, un nou contracte comercial) o per aportacions de capital dels accionistes, en aquest cas aquest import només es podria utilitzar immediatament un 25%, ja que ha d'imputar durant quatre temporades, i només el poden gastar en fitxatges en la seva totalitat els clubs amb situació sanejada, ja que els que tenen pitjors circumstàncies només poden gastar-ne una part. A Primera el límit més alt segueix sent pel Barça (656.429.000) tot i haver-se-li'n reduït 15 milions.