Si els somnis es fan realitat, no és pas per casualitat. Si no, que li preguntin a Valery Fernández. El jove lateral del Girona, de 20 anys, va passar-se gairebé tota la temporada passada en blanc per culpa d'una lesió al lligament encreuat anterior amb afectació al menisc que va patir l'estiu passat a Manchester mentre jugava un amistós contra el Derby County. No feia ni cinc minuts que havia trepitjat el terreny de joc, quan un rival va acabar amb les mil i una il·lusions que tenia dipositades en el retorn a Segona A amb una entrada duríssima. Malgrat tot, el de l'Escala mai va donar-se per vençut. Va treballar de valent fins a aconseguir que li arribessin les oportunitats.

Primer va guanyar-se la confiança de Francisco -també de Pep Lluís Martí- per reaparèixer amb força a la represa de la Lliga, després de l'aturada per la pandèmia del coronavirus. Valery va ser un dels futbolistes blanc-i-vermells més destacats en l'últim tram de la passada temporada participant en 9 dels 10 partits que ha dirigit el tècnic andalús des que és a la banqueta del Girona, que es tradueixen en 312 minuts. I no en va tenir més perquè a la tornada del play-off contra l'Elx (0-1) Francisco esperava donar oxigen a la pròrroga, abans d'encaixar el fatídic gol de Pere Milla al minut 96.

L'ambició i les ganes de créixer de l'extrem escalenc van traspassar fronteres, fent que Luis De la Fuente l'incorporés per primer cop a la llista de convocats per la selecció espanyola sub-21. D'aquesta manera, Valery s'incorpora avui a la concentració amb futbolistes com Riqui Puig, Pedri o Carles Aleñá per preparar el partit d'aquest dijous, 3 de setembre, contra Macedònia del Nord, ­corresponent a la fase de classificació de l'Europeu sub-21.

La selecció sub-21, que té fins a 18 canvis respecte a l'última convocatòria, encapçala el grup 6 de la fase de classificació per a l'Europeu 2021, que es disputarà a Hongria i Eslovènia.

Després de gaudir només d'una setmana de descans, Valery serà el primer a tornar a competir mentre el Girona segueix amb la confecció de la plantilla per a la nova temporada. Però com a demostrat a còpia d'esforç i dedicació, aprofitarà l'ocasió per mostrar la seva millor versió i fer-se un lloc a l'equip. Tal com va fer aquell 2 de desembre del 2018 quan Eusebio va cridar-lo al minut 82 per substituir Aleix Garcia contra tot un Atlètic (1-1) i «fer realitat el somni» de debutar a Primera.

El rol dels joves a Espanya

Abans de traspassar-lo al Manchester City l'estiu passat, el Girona va veure debutar el carriler Pedro Porro a la selecció espanyola sub-21. L'extremeny va estrenar-se a l'equip de De la Fuente amb una victòria contra Romania (2-1) el març de 2019.

Porro, però, va quedar-se sense disputar l'Eurocopa sub-21 d'Itàlia per una lesió muscular i per això els gironins no van poder incrementar el preu del seu traspàs, que va ser d'uns 12 milions. El futbolista, de 20 anys, jugarà cedit a l'Sporting de Portugal aquesta temporada, on coincidirà amb l'alt-empordanès d'origen marroquí Zou Feddal. Per contra, Porro és una de les baixes de la darrera convocatòria d'Espanya sub-21.