Quique Cárcel va aterrar a Girona l'estiu del 2014. Aquella mateixa temporada va haver de fer mans i mànigues per formar una plantilla ajustant-se a l'escàs límit salarial que hi havia. Des de llavors, ha anat perfilant les plantilles del Girona de les temporades posteriors, amb més o menys encert, però amb tranquil·litat, temps i marge econòmic. Enguany, però, la cosa ha canviat i de quina manera. El Girona ha passat de ser el límit salarial més alt de la categoria i tenir l'ascens a Primera a la mà a continuar a Segona A i haver de fer un equip nou amb un pressupost «molt més baix» del del curs passat. Un maldecap que ha fet anar Cárcel de bòlit fins ben bé el darrer minut, i més, del mercat. Al final, el responsable esportiu considera que la plantilla que ha quedat és «competitiva i compensada» i n'està «satisfet». Cárcel va passar revista ahir als moviments i la situació actual del club. El barceloní va reconèixer que ha volgut trencar amb el passat donant sortida a jugadors amb «molts vincles» al club per obrir un nou cicle amb gent «més jove, amb fam i més verticals». Malgrat les dues victòries consecutives, recorda que l'objectiu és assolir «els 52 i després intentar lluitar pel màxim». A més a més, demana «humilitat i paciència» a l'entorn. «No crec que estiguem fent les coses malament», diu.

stuani

«Sabíem que era feliç i estava implicat. És una delicatessen tenir-lo a Segona A. Esportivament estem súper feliços que continuï. Al final, però, els pressupostos són els que són. Tothom té la idea de continuar competint. Ell sap la situació del club i entre tots haurem de fer un esforç perquè pugui continuar ajudant-nos a assolir els nostres objectius. Havent fet 31 gols, sabíem que hi hauria ofertes i n'hi ha hagut. Ell està molt implicat amb el projecte i està identificat amb nosaltres. Té moltes ganes de continuar lluitant pels colors i lluitar pels objectius que es posa».

límit salarial

«Ha baixat molt. Vam centrar tots els esforços a la temporada passada i sabíem que si no aconseguíem l'èxit, seria molt més complicat pel que fa a pressupost. Enguany, malgrat la situació de la pandèmia hem pogut fer 3 o 4 vendes que ens han ajudat a mantenir un gruix del grup. Ha quedat un equip compensat i competitiu i esperem que puguem lluitar pels objectius».

canvi de cicle

«Hi ha hagut un gran canvi respecte al curs passat. Hi havia molts vincles amb jugadors de feia molts anys i vèiem que havíem de canviar aquesta dinàmica i dur gent jove amb fam, ganes i il·lusió. Hem canviat una miqueta els registres de l'equip. L'any passat hi havia una manera de jugar molt condicionada per una sèrie de jugadors, Borja, Samu, Stuani, que sabíem que eren molt importants. Ara hem buscat un perfil més jove, amb ganes de ser més verticalts. També s'han quedat jugadors que volíem i eren primeres opcions com Bernardo Espinosa, Juanpe, Ramalho, Aday, Samu Sáiz o Stuani».

el mercat

«Veníem d'un no ascens que fa que hi hagi un canvi total amb el pressupost. Va ser un cop dur i al cap de quinze dies vam reprendre entrenaments amb un gruix important de jugadors amb contracte. Ha estat un estiu molt complicat. La gent no entén la dificultat de treure jugadors amb molt de vincle amb el club, que han donat molt. Tot estava condicionat que sortissin per poder fitxar. Al final, per tenir pressupost havien de sortir jugadors».

les primeres opcions

«Conec el mercat i sé que no es pot lluitar pels cracs de la categoria, cal tenir paciència. No manem al mercat. L'any passat sí que podíem anar a buscar primeres opcions; ara no. Se'ns han escapat molts jugadors que volíem fitxar. Molts no han sortit dels seus equips o han anat a clubs amb pressupostos molt alts. Els fitxatges de darrera hora molts estaven parlats, però alguns no eren primeres opcions. Tot i això estem molt contents.

francisco

«Sabia que si volíem jugadors de nivell hauria de ser esperant a l'última setmana o l'últim dia de mercat. En vam parlar al cap de dos dies del partit de l'Elx i l'hi vaig dir. Ha estat dur per a ell, perquè ha hagut d'entrenar molts dies amb jugadors que tenien el cap en altres llocs. Ha fet una feina excepcional, tant ell com el cos tècnic, en un estiu molt complicat. Al final, de la seva mà, hem creat una identitat, una idea del que ha de ser el Girona 2020-21».

el city

«L'any passat no en van venir perquè no hi havia cap jugador que necessitéssim nosaltres ni que al City li convingués que fos aquí. Enguany sí que tenim l'oportunitat de dur jugadors. Seria inviable per a qualsevol equip de Segona A poder tenir jugadors com Moreno, Muric, Couto... El més lògic seria que fossin a un nivell superior. Moreno té molt bones credencials del planter del Barça i de la Juve, Couto és titular a la selecció brasilera sub20, Muric ha estat el tercer porter del primer equip del City i juga partits internacionals, però són joves. Amb 24 anys no vindran. Tenim la sort de poder-los treballar i donar-los una evolució a la carrera. Malgrat tot, no seran titulars indiscutibles ara a 2a A, perquè és una categoria molt dura. S'ha d'anar de mica en mica. Un exemple molt clar és el de Douglas Luiz. Va arribar i tothom el criticava, que no s'adaptava, que en Pere i en Granell eren l'hòstia... i ara és a la selecció del Brasil. S'ha de veure amb perspectiva. Tenim l'avantatge de poder portar aquest tipus de jugador, però cal tenir paciència i humilitat. Surten crítiques massa ràpides i no sé per què, perquè tampoc crec que s'estiguin fent les coses malament. El club ha fet anys molt apassionants i lluitant sempre per coses importants».

l'objectiu

«Hi ha equips que estan molt per sobre en el pressupost. Hem de respectar-los i saber que són els favorits. Nosaltres, no. Recordo que fa dos anys el Deportivo de la Corunya va estar a punt de pujar a l'últim minut i la temporada passada va baixar a Segona B. És un exemple de la dificultat de la categoria. L'objectiu ha de ser sumar 52 o 54 punts i després intentar lluitar pel màxim. Són la persona més ambiciosa del club. Tinc moltes ganes d'assolir reptes, però és difícil i cal tenir humilitat perquè si no, poden venir males passades».