Les baixes no seran cap excusa». Aquesta va ser la frase que més va repetir el tècnic del Girona FC en la roda de premsa prèvia al partit del Mallorca. En tenia un total de set i estava pendent de l'estat físic de Ramalho i Bustos i amb Franquesa i Luna també tocats.

Dit d'una altra manera, en una plantilla de 23 efectius, el tècnic s'hauria pogut quedar amb només catorze jugadors, que al final varen ser quinze. I malgrat això, a cada resposta deixava un: «Les baixes no seran cap excusa».

I no varen ser-ho, tot i tenir al davant un Mallorca segon a la taula, invicte durant deu jornades i amb només dos gols encaixats. Aquest equip poderós va haver de suar de valent per emportar-se la victòria de Montilivi, perquè el Girona FC de Francisco va tornar a competir com si al camp hi hagués Bernardo, Juanpe, Stuani, Nahuel, Valery o Bárcenas. I no, no hi eren.

En comptes d'això, l'equip va estrenar parella de centrals en solitari de Ramalho i Bueno, inèdita en aquest sentit; va viure el debut del jove Couto, es van tornar a donar minuts a Pau Víctor i, per damunt de tot, va tornar a competir com ho fa sempre, perquè en realitat: «Les baixes no van ser cap excusa».

El Girona FC ha sumat només tres punts dels darrers dotze que ha disputat, però no es pot perdre de vista que l'anulació del gol de Pablo Moreno està agafada amb pinces i que si no hagués estat així, el resultat no hagués estat radicalment diferent, però sí hagués fet més justícia als mèrits dels locals.

Francisco ha aconseguit una cosa que no s'havia assolit en les darreres dues temporades, aquest grau d'intensitat i competitivitat tant alt, amb el qual no es troben a faltar les figures ni els jugadors imprescindibles. Simplement qui entra competeix.

I com si d'un joc macabre es tractés, el tècnic veurà divendres vinent com se li acumulen fins a nou baixes per jugar al camp del líder. Però ell, que ahir es va mostrar enfadat i crític amb l'àrbitre i el VAR, haurà recuperat la calma i tornarà a dir que no passa res i que qui jugui ho farà bé i a alt nivell.

Perquè la gran clau d'aquest Girona, no n'hi ha dubte, és Francisco. El seu futbol pot agradar més o menys, però amb els efectius que té, i sobretot els que no té a disposició, està traient molt rendiment. I sense ni un lament.