El futbol professional espanyol i la lliga ACB de bàsquet tornaran a tenir públic a les grades després de més de catorze mesos amb estadis i pavellons buits pel coronavirus. Després de molts estira-i-arronsa, va arribar l’autorització per part del ministeri de Sanitat perquè hi hagi espectadors en les regions que es trobin en fase 1 de la pandèmia, amb una incidència acumulada menor a 50 per cada 100.000 habitants. No és el cas de Catalunya, per la qual cosa el més probable és que el Girona (i per extensió Barça, Espanyol i Sabadell), acabin la temporada jugant a porta tancada, com fins ara.

L’anunci el va fer el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, que després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va assegurar que les dues últimes jornades de la Lliga, a les zones que es troben en fase 1 de pandèmia, i el que queda per disputar-se de l’ACB de bàsquet, tornaran a comptar amb espectadors als seus estadis i pavellons. Uribes va enumerar els duels de Laliga Santander i Laliga SmartBank que es disputaran en les pròximes dates i el País Valencià i Galícia seran les beneficiats amb la disputa dels següents partits: València-Eibar, Vila-real-Sevilla, Castelló-Ponferradina i Lugo-Mirandés, aquest mateix cap de setmana, i Elx-Athletic, Llevant-Cadis i Celta-Betis el següent.

Cada regió estarà subjecta als canvis que puguin sorgir de l’evolució de la pandèmia i, en el cas de millorar les dades en una comunitat, aquesta podrà albergar partits amb públic els seus estadis. En tot cas, hauria de ser amb temps i una bona planificació. I és que la situació epidemiològica segueix sent molt desigual a Espanya, que ahir va baixar la seva taxa d’incidència a 173 per cada 100.000 habitants, si bé la Comunitat Valenciana es queda en 32, Múrcia en 62 i Balears a 66.

L’aforament màxim permès serà d’un 30 per cent de la capacitat de l’estadi amb un màxim de 5.000 espectadors locals «per evitar desplaçaments i assegurar així condicions de seguretat sanitària». A més, s’haurà de garantir una distància de 1,5 metres «d’esquerra a dreta i de davant a darrere» entre cada espectador alhora que s’estableixi una «sectorització» dels estadis perquè les entrades i les sortides es facin de manera esglaonada sota la vigilància dels responsables. Es prendrà la temperatura a cada espectador abans d’entrar a l’estadi mentre que a l’interior no es podrà beure, menjar ni fumar i serà «exigible» l’ús d’una mascareta FFP2 sense vàlvula

Uribes va assegurar que la decisió de la tornada del públic als estadis és un «missatge positiu» i que l’avanç de les millores sanitàries han permès aprovar-lo encara que sigui de forma simbòlica.