La processó segurament va per dins. Costa d’imaginar, perquè Francisco és força opac. Tot caràcter a la banqueta, se sol moderar quan parla amb la premsa, sense deixar que flueixin les emocions. Li haurà estat donant voltes aquests últims dies. El premi de l’ascens és molt llaminer. També per a ell, que mai l’ha aconseguit. «Seria el millor que m’ha passat mai», deia ahir, tot repassant la seva encara curta carrera a les banquetes. Va estar-se un quart d’hora responent preguntes. Va parlar de l’estat físic dels seus futbolistes. De l’anímic, també. Va tocar de puntetes el seu futur, explicant que «tant de bo la cosa pugui acabar bé» sense acabar de concretar, com no ha fet mai, si es quedarà o marxarà. Avisava dels perills del Rayo Vallecano tot recordant la primera mitja hora del passat diumenge, on es va fer aigües tot i salvar després els mobles. Té l’andalús a «tot l’equip» preparat per competir. També un Yoel Bárcenas que ve de fer una quilometrada per jugar tres partits en molts pocs dies amb Panamà. O dir la seva sobre Cristhian Stuani, qui també té opcions de ser titular perquè es tracta d’un futbolista que «sap llegir molt bé aquesta mena de partits». La recepta, un dia més i ja en van uns quants, és la de ser un Girona «humil» i alhora «ambiciós». D’anar «a guanyar» demà des del primer minut, sense pensar «en el marcador de l’anada» ni tampoc en què és el que pot passar «el dilluns» si es puja o no a Primera.

Estat de la plantilla

«L’equip està bé. Hem tingut una setmana llarga per treballar i recuperar gent. Tothom està per competir, que és el més important. Yoel Bárcenas va arribar ahir del seu país però també arriba en perfectes condicions. Tothom està disponible i preparat, ens espera un partit important contra un rival que vindrà a per totes».

Conviure amb la pressió

«Hem de seguir treballant com fins ara. Sabent quin partit ens espera i com s’ha d’afrontar. Tenim un bon resultat de l’anada, però l’afrontarem com si fos un únic partit, fent molt bé les coses i intentant marcar el gol que ens dongui la victòria. La gent no pensa en el dilluns següent ni tampoc en el marcador de l’anada, sinó en competir i en què és el que tots hem de fer. Això no treu que serà difícil, complicat, perquè ens enfrontarem a un bon rival».

Nervis

«Arribem a la cita en un bon moment mental. Intento traslladar la confiança als jugadors per afrontar bé el partit. Tenim futbolistes joves i potser li donen voltes al que pot passar, tot i que crec que quan comencem ja sabrà tothom què és el que ha de fer. Tinc l’experiència de l’any passat i hem de controlar aquesta pressió i aquest nerviosisme d’abans del partit».

Què li passa pel cap?

«Estic en el meu millor moment. Hem lluitat molt, estem on volíem estar ara mateix i estic súper il·lusionat, sempre tocant de peus a terra. Preparant també el partit, perquè la il·lusió de la gent i l’entorn no ens afecti. Així continuaré per arribar de la millor manera possible al partit».

Què ha de fer el Girona?

«Hem d’anar a competir i a guanyar el partit, això és primordial. Molts cops ho hem fet així. Ens ha quedat clar què passa si no competim perquè la primera mitja hora de l’altre dia el Rayo va ser millor que nosaltres. Hem de ser ambiciosos, sortir a treure el partit endavant».

Renovació

«Estem encantats d’estar on som ara mateix. Tot això ens ha arribat a còpia de treball, compromís i saber en tot moment què és el que s’ha de fer. Queden molt pocs dies i ja es veurà. Estem encantats. Tant de bo la cosa pugui acabar bé».

La fita més gran?

«Pel que he viscut, entenc que pujar seria la fita més gran. Vaig salvar-me amb l’Almeria a Primera, amb el pressupost més petit, i va ser extremadament difícil. Però pujar a Primera seria el millor que m’ha pogut passar. Tot i que encara no ha passat. Estaria molt orgullós de formar part de la història d’aquest club gràcies a la meva feina».

El discurs previ a l'equip

«Tinc clar des que va començar el play-off què és el que he de dir cada dia. Només es tracta de convèncer al jugador que hem de fer les coses bé per guanyar. No serà molt diferent al que pugui dir en altres ocasions. El vídeo motivacional està amb la feina que hem anat fent durant la setmana. Hem estat parlant molt aquests dies i crec que aquest camí és bo. Parlarem de futbol, de què hem de fer i com. Hem d’intentar ser millors que el Rayo».

Marcar o no encaixar?

«El partit l’hem de dur cap a on hem preparat. El que hem preparat és treballar el partit des de bon començament. Sortir al camp i posar les cartes al damunt de la taula. Haver guanyat allà no ens dona cap avantatge. Ho sap tothom. Serà diferent al que es va viure a Vallecas».

El Rayo Vallecano

«Hem de ser nosaltres mateixos. En aquella primera mitja hora no vam ser-ho. No vam estar a l’altura i ells van tenir les seves opcions. A la segona part vam ser més protagonistes. Així és com volem ser. Hem de dominar totes les fases del partit. M’espero el Rayo de l’inici de partit de Vallecas. Han de guanyar com també ho intentarem fer nosaltres, jugaran amb les seves armes. Serà perillós, ambiciós i ens obligarà a anar al dos-cents per cent. Hem d’estar preparats i tenir fam per ser millors».

Els àrbitres

«Jo ja ho vaig dir en el seu moment. Els àrbitres que ens estan arbitrant ho fan perquè han fet una temporada també molt bona i estan recollint el seu premi. Per tant, intentaran fer-ho el millor possible per l’any que ve intentar estar on el Rayo i també el Girona volen arribar. Aquesta és la realitat. No els hauran posat en aquesta final per seguir xiulant a Segona, sinó que també s’estaran jugant moltíssim, com nosaltres i ho voldran fer el millor possible. Els que ens han tocat aquesta setmana mereixen estar on estan. Com nosaltres dos, Rayo i Girona. A partir d’aquí, desitjar-los tota la sort del món i que tot surti bé».

Christian Stuani

«Si és un jugador per partits així? Sí, per descomptat. És un futbolista que sap llegir moltíssim els partits. Ens queda un entrenament encara i veurem quina és la seva evolució, també la de Yoel i la de tot el món que pugui jugar. Stuani és un més, un jugador molt important que domina aquest tipus de situacions».

L'afició

«Em fot moltíssim que no hagi donat temps d’haver-hi hagut més gent al camp. Es va fer un sorteig i molta gent es va quedar fora. Als que no hi siguin els trobarem a faltar. Dir-los que ho donarem tot. Estem en un bon moment, lluitarem. Entre tots intentarem fer força perquè Girona tingui un premi important».