Entrevista | ÓSCAR OROZCO Director de Seguretat del Girona FC

«L’afició del Girona contribueix molt positivament a la seguretat de Montilivi»

En les visites del Barça i el Reial Madrid explica que «el dispositiu de seguretat s’amplia, però les bases són les mateixes»

L’altempordanès Óscar Orozco, vetllant per la seguretat del Girona FC al Santiago Bernabéu.

L’altempordanès Óscar Orozco, vetllant per la seguretat del Girona FC al Santiago Bernabéu. / GIRONA FC/NURI MARGUÍ

Abans de fitxar pel Girona FC, l’altempordanès Óscar Orozco (1986) havia estat cap de seguretat en una empresa de seguretat d’àmbit nacional que gestionava alguns serveis d’esdeveniments esportius. Es va introduir en aquest sector perquè «és molt bonic, satisfactori i en continu creixement». Actualment, també és docent en formació a personal de seguretat privada a la Universitat de Girona i en acadèmies privades gironines i barcelonines.

És Montilivi l’estadi més segur de Primera divisió?

Montilivi, com la majoria d’estadis, compta amb molts recursos avançats en sistemes integrals de seguretat. Fa tres anys vam instal·lar el sistema d’última tecnologia 360º d’enregistrament de càmeres. L’actualització de l’UCO (Unitat de Control Operativa) és una realitat i fa que els diferents cossos de seguretat i d’emergència disposin de l’última tecnologia per a la gestió total dels dispositius. Puc assegurar que tots els actors implicats en donar seguretat a Montilivi, sigui seguretat pública, privada o emergències; donen el màxim per fer de Montilivi un espai segur. Ser el cap d’Emergències en el Pla d’Autoprotecció (PAU) és una responsabilitat que mereix el màxim esforç i dedicació.

Com definiria l’ambient que es viu a Montilivi?

És un estadi on es viu el futbol amb exigència, però amb molta passió. L’afició va ser considerada com la millor de LaLiga a la temporada 2017-18 i és un exemple que contribueix en benefici de la seguretat. El tarannà general dels aficionats que ens visiten és de viure el futbol d’una manera sana on puguin conviure persones de diferents passions. En l’àmbit de la seguretat, els aficionats del Girona contribueixen positivament amb el seu bon fer, actitud i predisposició general perquè la seguretat integral sigui la més bona.

Quines són les tasques que porta a terme al Girona?

Sovint es creu que l’única tasca és la gestió de la seguretat dels partits oficials del primer equip a Montilivi i realment la feina és molt més integral i completa. Des de la coordinació entre departaments i atendre les necessitats que requereixin; la planificació, coordinació i gestió dels dispositius de seguretat, gestió de tot el relacionat amb les mesures preventives i de seguretat dels desplaçaments del primer equip, contractació i coordinació de les empreses de seguretat, serveis i sanitària contractades, gestió i organització del simulacre anual fins a les necessitats personals que puguin tenir els mateixos jugadors. També soc l’enllaç entre el club i la Direcció de Seguretat i Integritat de LaLiga en matèria de seguretat o relacionats.

La feina és molt més integral i complerta que gestionar només la seguretat dels partits del primer equip a Montilivi

Quins són els problemes principals que es troba en un partit?

No ens hem de trobar problemes, sinó contextos impredictibles que s’han de gestionar de la millor manera. Hem de ser conscients que estem en l’esdeveniment de masses més gran de la província de Girona. Quan es prenen decisions són fonamentades, consensuades i pel bé comú de la seguretat. Considero que, sota cap mena de dubte, prevenir és molt millor que intervenir. La seguretat integral de qualsevol club professional va més enllà d’un sol partit, ja que sense una bona planificació, organització, coordinació i dedicació no seria possible.

Les visites del Barça o del Reial Madrid són els dies més complicats de gestionar?

En aquesta classe de partit, el dispositiu s’amplia per motius obvis, però les bases i els principis de seguretat són els mateixos. L’objectiu és el mateix en tots els partits; garantir la seguretat i el benestar dels aficionats.

Com es coordina amb altres cossos de seguretat i d’emergències en un dia de partit?

La preparació d’un partit oficial comporta dies i setmanes prèvies de treball. Compartim tota la informació que genera el propi partit; tant pla de viatges dels equips, previsió de personal i motius, riscos o amenaces a cobrir... Tot això es rubrica amb una reunió oficial en dependències policials amb tots els comandaments i responsables de les empreses d’emergències contractades on es posa en comú tota la informació i s’esdevenen les directrius per al mateix dispositiu de seguretat. Tinc la fortuna de compartir dispositiu amb excel·lents persones i professionals; hi ha una bona cooperació. Quan em vaig iniciar com a director de Seguretat del club, vaig tenir la sort de coincidir amb el sotsinspector del Cos de Mossos d’Esquadra Albert Mendoza, que aleshores era coordinador de Seguretat; va ser un referent, vaig aprendre’n molt i sempre li estaré agraït.

La preparació d’un partit oficial comporta dies i setmanes prèvies de treball. Crec molt en la informació preventiva

Quin paper té en els desplaçaments?

Garantir la seguretat i integritat de tots els components de l’expedició. Des de la coordinació amb els cossos policials de l’aeroport local i el de destí, la comunicació amb l’hotel d’allotjament per establir pautes de seguretat, si en calguessin, fins a la coordinació amb els cossos policials locals per a la protecció de l’expedició en els moments crítics. En tots els desplaçaments configuro l’anàlisi de riscos on detallo tota la informació i riscos existents.

Fins a quin punt deixen que els jugadors siguin accessibles amb els aficionats? 

L’essència del futbol és el sentiment i la passió que demostren els aficionats. Al Girona, un dels valors que ens caracteritza és la proximitat jugador-aficionat, hi ha una sinergia actual molt positiva i es reflecteix amb la passió de com ens animen tant a Montilivi com a fora de casa.

Quin és el jugador del Girona que necessita més protecció?

Tots mereixen i han de tenir la protecció corresponent; tant en l’àmbit professional com personal i familiar.

Que Bustos i Juncà tinguin gestos públics cap a mi és d'agrair, però no haig de ser protagonista en res

Nahuel Bustos li va dedicar gols la temporada passada i recentment David Juncà l’ha citat en una entrevista al Diari de Girona. El fa sentir orgullós?

Els jugadors saben que mai m’ha agradat que es parli de mi, ni sortir a fotografies, ni vídeos, ja que considero que no haig de ser protagonista en res; simplement un actor secundari. Ara bé, com és obvi agraeixo aquesta classe de gestos. Però a on realment sento orgull és quan joves del planter que ja formen part del primer equip em recorden les xerrades i formacions que periòdicament imparteixo a la nostra residència del futbol base.

Què els aconsella?

Incideixo amb la importància dels bons valors com a persona i com a professionals, tot informant dels riscos que el dia de demà poden trobar-se i com afrontar-los. Alhora també els mostro exemples de gestions de vida de jugadors actuals de referència de la primera plantilla. Veure com es volen emmirallar amb ells tot seguint aquests exemples de jugadors que són referents en l’àmbit nacional i mundial és una molt bona notícia; tant pel bé d’ells com pel club.

Subscriu-te per seguir llegint