Girona-Espanyol: Molt més que una alegria (2-1)

Un Girona superior s'imposa a l'Espanyol en el derbi gràcies a un gol d'Stuani de penal a dos minuts pel final · Braithwaite neutralitza el gol inicial d'Arnau però els de Míchel insisteixen i troben un premi que els acosta més a la permanència

L’eufòria està més que justificada. No s’ha aconseguit la salvació, és clar que no, però la victòria en el derbi contra l’Espanyol suposa un pas de gegant dels grossos per al Girona en el camí cap a la salvació. La línia de meta es comença a visualitzar a l’horitzó gràcies als suadíssims més que tres punts que s'han guanyat. Una victòria tan treballada per l’equip com celebrada per una afició que va passar, en pocs minuts, de no tenir-les pas totes arran de l’1-1 de Braithwaite (m.74), a saltar d’alegria amb el penal transformat per Stuani (m.88). Segurament maltractat pel que fa al nombre de minuts per les exigències dels partits, l’uruguaià continua demostrant que és un tresor per al Girona. Avui, tres minuts després d’entrar al camp i en gairebé la primera pilota que tocava, no li han tremolat les cames a l’hora d’assumir la responsabilitat en un partit de tanta tensió i amb tant en joc d’agafar la pilota i batre Pacheco.

El gol de l’uruguaià decantava un derbi intens en què el poc futbol que s’hi ha vist l'ha posat tot el Girona. Un gol de traca d’Arnau Martínez (m.54) desfeia la grisor general del partit ja a la segona part, però els gironins no han fallat a la seva cita amb el gol en contra i fins i tot, ahir, contra un Espanyol d’allò més garrepa i sense ànima de res, que en l’única rematada a porteria de tot el partit ha empatat (m.74). La superioritat tàctica i anímica del Girona ha estat clara durant tot el partit i, al final, ha decantat la balança. Els canvis de Míchel han funcionat i l’Espanyol ha donat un cop de mà primer amb l’entrada animal de Sergi Gómez que li ha valgut l’expulsió i després amb el penal de Vini Souza a Santi Bueno. Stuani, sempre Stuani, ha fet la resta amb el gol i forçant un parell de faltes per arribar al minut 99 final. Amb 34 punts, a vuit del descens i havent plogut, els seguidors del Girona ben segur hauran dormit d’allò més bé aquesta nit.

Stuani llança el penal que va suposar el 2-1 definitiu

Stuani llança el penal que va suposar el 2-1 definitiu / ANIOL RESCLOSA

Míchel ha fet valer la meritocràcia per mantenir a l’onze titular tant Javi Hernández com Toni Villa, notables en l’últim partit a Vallecas. Amb la intenció de ser fidels a la idea i a imposar un ritme de joc alt a camp contrari, els gironins van sortir decidits a fer mal. Un parell d’espurnes de Tsygankov feien prometre-se-les felices a l’afició, però de seguida s'ha vist que costaria. L’Espanyol, molt físic, i ben posicionat al camp no permetia triangular còmodament al Girona, que patia sense fluir. Això faria que el partit es convertís en un nyap durant molts minuts. Entre badall i badall a mig vermut, el Girona tenia la pilota i dominava un Espanyol que continuava, prudent, sense arribar amb perill. Per veure ocasions ha calgut que passés mitja hora, quan Castellanos, en dos contracops llançats per Toni Villa, ho ha intentat amb llançaments tímids però perillosos. Eren les primeres arribades dels de Míchel, que tornarien a trepitjar àrea en una rematada de Tsygankov que s'ha estavellat a l’exterior de la xarxa.

La primera part s’havia acabat amb el Girona un xic més decidit a cercar el que no pas un Espanyol, molt garrepa. Aquesta sensació de seguida s'ha eixamplat només començar la represa amb dos córners en un minut i una acció dIván Martín que Pacheco ha salvat, prèviament invalidada per fora de joc del basc. El pas endavant fet pel Girona trobaria premi abans dels deu minuts quan Arnau ha recollit una pilota morta a la frontal de l’àrea i, amb la cama esquerra, la menys bona, l'ha clavat a l’escaire de la porteria de Pacheco.

Sergi Gómez ha estat expulsat a instàncies del VAR

Sergi Gómez ha estat expulsat a instàncies del VAR / ANIOL RESCLOSA

El Girona colpejava primer i ho feia amb un gol de bandera que havia de fer que el partit fes baixada. El gol va deixar tocat un Espanyol gris i inofensiu que, tanmateix, ha sabut aprofitar la fragilitat defensiva dels gironins que, un cop més, no van saber mantenir la porteria a zero. Gairebé sense voler-ho, els barcelonins han empatat el partit en una pilota penjada a l’olla, despenjada per Puado i que Braithwaite, murri, ha enviat al fons de la porteria. «Ja hi som», s'ha sentit entre els aficionats gironins. Quedava un quartet d’hora en què el partit estava ben obert. El Girona corria el risc que les cames li fessin figa veient com l’Espanyol es podia creure que podia guanyar el partit. No obstant això, ningú comptava amb l’aparició d’un actor inesperat, Sergi Gómez. El central barceloní ha caçat Castellanos al mig del camp i va ser expulsat després que el VAR avisés Ortiz Arias que havia de canviar la targeta groga inicial per la vermella (m.83). Una jugada que potser no ha estat determinant, però sí que ajudaria a canviar el signe del partit. Amb un home més i el partit obert a les dues porteries, Vini Souza ha fet caure Santi Bueno dins l’àrea i l’àrbitre no ha dubtat a assenyalar penal. Stuani no ha perdonat i l'ha transformat fent desbordar l’estadi d’eufòria. La feina estava feta. Els nou minuts i mig de temps afegit només han servit per veure que l’Espanyol té un problema seriós i per lamentar que Riquelmedesaprofités dues bones ocasions al contraatac per sentenciar el partit i posar fi al patiment. Montilivi respirava i celebrava una victòria d’or amb un valor immens en el camí cap a l’objectiu.

FITXA TÈCNICA

Girona: Gazzaniga, Arnau, Javi Hernández (Miguel Gutiérrez, min.76), Bueno, David López, Romeu, Iván Martín (Stuani, min.85), Borja Garcia, Tsygankov, Toni Villa (Riquelme, min.69) i Castellanos.

Espanyol: Pacheco, Rubén Sánchez, Óscar Gil (Pierre Gabriel, min.93), Sergi Gómez, Montes, Vini de Souza, Gragera (Denis Suárez, min.61 (Melamed, min.93)), Darder, Puado (Calero, min.86), Braithwaite (Bare, min.86) i Joselu.

Gols: 1-0, min.53: Arnau; 1-1, min.73: Braithwaite; 2-1, min.88: Stuani de penal.

Àrbitre: Ortiz Arias. Ha amonestat Oriol Romeu, Iván Martín, Taty Castellanos (Girona); Denis Súarez i Calero (Espanyol). Ha expulsat amb vermella directa Reinier del Girona mentre escalfava (m.73) i Sergi Gómez de l'Espanyol (m.83).

Estadi: Montilivi, 12.841 espectadors.