Un dels rècords que separen Míchel de Pablo Machín

L'entrenador madrileny pot aconseguir aquest migdia al Real Arena la quarta victòria consecutiva amb el Girona a Primera Divisió, una fita insòlita fins ara en la història del club · El sostre són tres triomfs

Arnau, en una acció del partit contra el Mallorca

Arnau, en una acció del partit contra el Mallorca / MARC MARTI FONT

Jordi Bofill

Jordi Bofill

Comparar és complicat. I decidir qui és millor, encara ho és més. Tant Pablo Machín com Míchel Sánchez són dos dels entrenadors més rellevants de la història del Girona. Els dos tenen trajectòries brillants, a Montilivi: el sorià va marcar una era triomfal, arribant el 2014 per salvar l'equip de l'infern de la Segona B i marxant el 2018 per la porta gran, després de mantenir-lo amb solvència a l'elit en el debut del club a la categoria, del qual ell va signar el seu primer ascens; mentre que el madrileny va haver d'arreglar el desastre viscut amb Eusebio, que va perdre amb una facilitat immensa allò que havia costat dècades construir, recuperant la categoria a la primera i brillant amb autoritat en un segon any en què, com va fer Machín en el seu dia, es flirteja amb Europa.

Míchel s'ha fet un fart de repetir que és a Montilivi per fer història, posant la xifra dels 52 punts com a sostre principal, per superar els 51 que va signar Machín, que encara avui és l'entrenador que més cops ha guanyat des de la banqueta gironina en categories professionals: ho va fer 83 vegades en 189 partits. Míchel, que suma 47 punts i és a tan sols a 4 de la marca de Machín quan en falten 15 n'ha guanyat 39 de 85. Xifres impecables, es mirin com es mirin.

Els partits contra la Reial Societat, el Vila-real, el Celta, el Betis i l'Osasuna dictaran si el Girona de Míchel supera el Girona de Machín en puntuació a Primera. I és ben bé que ho té a l'abast, el madrileny, que avui a Anoeta, l'estadi on els blanc-i-vermells van aconseguir l'única permanència matemàtica que han assolit a l'elit (podria ser la segona a Sant Sebastià, que es convertiria en etern talismà), podria pispar-li un dels rècords que actualment els iguala: el de nombre de partits consecutius guanyant a la màxima categoria, amb tres.

Machín ho va fer dues vegades

La quarta victòria seguida a Primera es resisteix i això que amb Machín es va intentar dues vegades. Perquè el sorià va aconseguir dues sèries de tres en aquella temporada màgica, la 2017-18, en la qual tot (o gairebé) sortia bé. La primera va arribar entre les jornades 9 i 11, amb victòries contra el Deportivo (1-2, gols d'Aday BenítezPortu), el Reial Madrid per Sant Narcís (2-1, Stuani i Portu) i el Llevant (1-2, Borja García i Stuani); la segona va ser entre la 26 i la 28, amb triomfs contra el Celta (1-0, Portu), el Vila-real (0-2, Stuani i Lozano) i el Deportivo (2-0, Stuani i Juanpe). Un empat a casa contra la Reial Societat d'Eusebio (1-1) i un 6-3 al Santiago Bernabéu van posar fi a les dues ratxes.

Bernardo Espinosa, Stuani i Juanpe, en un partit contra el Deportivo de l'any 2017-18

Bernardo Espinosa, Stuani i Juanpe, en un partit contra el Deportivo de l'any 2017-18 / MARC MARTI

Eusebio, que com a molt va aconseguir dos cops dues victòries, no entra en una estadística en la qual Míchel pot assaltar el lloc més elevat si l'equip suma els tres punts a Anoeta i allarga una dinàmica que va començar gràcies al pòquer golejador del Taty Castellanos -que precisament avui no hi serà per una lesió- contra el Madrid (4-2), va continuar a Sevilla (0-2, Juanpe i Castellanos) i davant del Mallorca (2-1, Bernardo i Castellanos). Beneït debat entre Míchel i Machín que el que obté és col·locar al Girona en una posició de privilegi que es recordarà sempre.

Un trist 5-0 va suposar la salvació matemàtica el 2018

La d'avui serà la tercera visita del Girona al Reale Arena per enfrontar-se al primer equip de la Reial a Primera. En les dues anteriors, l'equip hi va empatar a zero (18-19) i sortir-ne escaldat l'any abans (17-18) per 5-0. Aquella golejada de principis d'abril del 2018 va frenar en sec les aspiracions del Girona de lluitar per entrar a l'Europa League. La Reial, en l'estrena d'Imanol Alguacil a la banqueta va superar en tot l'equip de Pablo Machín que, això sí, al final del partit va recordar que tot i la derrota, el Girona s'havia salvat matemàticament. «És l'única cosa positiva del partit d'avui», deia resignat. El Girona tenia 44 punts.

Bono, el porter del Girona el dia del 5-0 a Anoeta

Bono, el porter del Girona el dia del 5-0 a Anoeta / Javier Etxezarreta

Imanol Alguacil: «Stuani aporta una barbaritat a l’àrea»

L'entrenador de la Reial Societat, Imanol Alguacil, confia superar el Girona i acostar-se una mica més a la Lliga de Campions, en un any en què vol «fer història en gran». El tècnic destacava que la victòria asseguraria entrar a Europa per quart any consecutiu, una fita que només ha aconseguit l'equip campió als 80. «Podem repetir el que van fer. Volem fer història per la porta gran», va subratllar. Imanol veu el Girona en un bon moment i resta importància a la baixa de Castellanos. «Stuani juga diferent, però sabem què aporta a l'àrea, que és una barbaritat».

Subscriu-te per seguir llegint