Montilivi viurà el penúltim ball de la llegenda Joaquín

L’extrem andalús, de 41 anys, té el repte d’igualar Zubizarreta com el jugador amb més partits de la història de la Lliga (622) en les dues jornades que queden

Joaquín, durant el Girona-Betis (0-1) de la temporada 2018-19 a Montilivi

Joaquín, durant el Girona-Betis (0-1) de la temporada 2018-19 a Montilivi / MARC MARTI

L’ascens a Primera Divisió del mes de juny passat a Tenerife ha permès l’afició del Girona tornar a veure partits i futbolistes de màxim nivell. Per Montilivi hi han passat enguany Lewandowski, Busquets, Pedri, Griezmann, Oblak, Vinicius, Kroos o Modric, entre molts altres. La llista de cracs que han desfilat per l’estadi blanc-i-vermell és llarguíssima i també inclou jugadors a la recta final de la seva carrera com Silva (Reial Societat), Navas (Sevilla), Aspas (Celta) o Falcao (Rayo) que han despertat l’admiració de la parròquia local, que els ha reconegut com pertocava. Demà a l’estadi n’hi arribarà un altre, un Joaquín Sánchez que, més enllà del personatge, sospira per engrandir la seva llegenda i igualar Andoni Zubizarreta com el jugador que més partits de Lliga ha disputat de la història. De moment, l’extrem andalús ha arribat als 620 i té dues jornades per atrapar el porter basc (622). Superar-lo ja li serà impossible. 

No serà el primer cop que Montilivi vegi el arte y el esprint de Joaquín. L’andalús, de 41 anys i que al juliol en farà 42, va estrenar-se a l’estadi durant l’anterior etapa a Primera Divisió i va ser-hi en els dos partits que, curiosament, el Betis va guanyar per la mínima (0-1) gràcies a Loren Morón. En la primera visita, Joaquín va deixar el seu segell amb una jugada personal en què se’n va anar de Pere Pons i va regalar el gol a Loren Morón. Aquell dia va rebre el reconeixement de l’estadi per la seva trajectòria al minut 82 quan va ser substituït per Campbell. En la seva visita (18-19) va disputar 26 minuts entrant des de la banqueta en el lloc d’Inui.

Joaquín pressiona Gontzal Sueiro durant el Palamós-Betis de Copa del 2002

Joaquín pressiona Gontzal Sueiro durant el Palamós-Betis de Copa del 2002 / Diari de Girona

L’estrena, a Palamós

Els dos duels a Primera amb el Betis contra el Girona no són pas les dues úniques visites de Joaquín a la demarcació. Fa més de dues dècades i abans que deixés el Betis per passar per València, Fiorentina i Màlaga, Joaquín trepitjar el Baix Empordà per enfrontar-se al Palamós en partit de Copa del Rei. El Nou Estadi es va omplir com en els millors temps amb més de 5.000 espectadors, per veure el seu equip, dirigit aleshores per Chuchi Cos amb la col·laboració del president i propietari Dimitri Pitterman, enfrontar-se al Betis de Víctor Fernández. A l’equip andalús, a més a més de Joaquín, la jove estrella emergent del club, hi eren Toni Prats, Assunçao, Varela, Capi, Juanito o Gastón Casas, entre altres. Aquell dia, Joaquín va marcar dos gols i va ser decisiu per certificar, a la pròrroga, la classificació del Betis per a la següent ronda. Amb patiment, això sí, perquè el Palamós va avançar-se 2-0 i 3-1, amb dos gols de Dani Sarabia i un de Melli en pròpia porteria i va complicar molt les coses al conjunt andalús. 

Joaquín es retirarà, doncs, a final de temporada després de 23 cursos de professional, gairebé un miler de partits entre totes les competicions, tres títols de Copa del Rei i l’Eurocopa del 2008 al seu palmàres. Igualar el rècord de Zubizarreta és el darrer repte que li queda.