Pere Guardiola: "Hem de reduir les cessions i que la majoria dels futbolistes siguin de propietat"

El President del Consell d'Administració del Girona fa anàlisi de la temporada i explica les línies a seguir dins del pla d'estabilització del club blanc-i-vermell a Primera Divisió

Pere Guardiola

Pere Guardiola / ANIOL RESCLOSA

Jordi Bofill

Jordi Bofill

Pere Guardiola, president del Consell d'Administració del Girona, va valorar molt positivament la temporada als mitjans de comunicació, en la trobada que va tenir lloc al Mas Solà, de Santa Coloma de Farners.

BALANÇ

"És molt positiu, hem d'estar orgullosos i contents de com hem acabat el curs. Evidentment, teníem l'objectiu, perquè se'ns va posar a les mans, de classificar-nos per a Europa, però al final no va poder ser malgrat lluitar fins al darrer moment. El repte primordial era salvar-se i ho hem assolit amb escreix".

DIFERENTS SENTIMENTS

"No ho qualificaria de decepció, el fet de no anar a Europa. Sí que és cert que era una oportunitat que teníem al davant, però no ho hem pogut fer realitat. No és una decepció, hem d'estar feliços i orgullosos de la temporada que hem realitzat. I, sobretot, de la manera en què ho hem fet: el joc que hem practicat i el futbol que hem pogut demostrar a tot arreu. Som un equip que veritablement fa totes les coses el millor que pot, i les fa bé. I el futbol i els objectius s'han aconseguit de la manera que esperàvem".

LA MILLOR VIRTUT

"Haver assolit els objectius fent un futbol del qual ens sentim orgullosos, afrontant cadascun dels partits d'una manera de voler ser dominadors. Hem volgut guanyar fent el nostre futbol i no hem tingut cap mena de por durant la temporada, en qualsevol camp que hem anat o contra qualsevol rival dels que han passat per Montilivi. Sempre hem afrontat els partits així i és el que més orgullosos ens ha de fer sentir. No fem un futbol poruc, és un futbol d'anar per ells i el nivell en el qual ens movem és molt difícil. Tenim una bona plantilla, però és doblement gratificant veure com es comporta".

LLISTÓ

"Aquest és el perill. La nostra experiència, curta, però que comença a ser important, diu que els segons anys són els més complicats. Històricament, ja ens va passar; i hem d'evitar que ens torni a passar. Per tant, l'objectiu torna a ser salvar-nos. I quan vens d'una temporada en què futbolísticament ho has fet molt bé i on sembla que l'has pogut gaudir, sense tenir aquells nervis que altres vegades teníem, perquè han sigut positius per intentar posar-nos a Europa i no l'ai, ai ai per si perdíem i ens col·locàvem avall, l'any vinent, més que mai, hem de tocar de peus a terra. L'objectiu del Girona és la permanència, encara que l'objectiu de Míchel sigui un altre. I Quique Cárcel farà una plantilla collonuda, la millor possible i la més competitiva que mai perquè l'entrenador tingui l'objectiu més alt, però des d'un altre punt de vista hem d'anar pas a pas".

EUROPA

"El tema no és si ens interessa anar-hi o no, el tema és si ho pots aconseguir, perquè no? Cada temporada t'has de situar uns màxims i fins a l'última jornada hem tingut l'oportunitat de classificar-nos. Si ho haguéssim assolit, estaríem encantats, i construiríem una plantilla capacitada per competir. Nosaltres, anàvem amb tot. La teoria que si jugues a Europa baixaràs tampoc és una ciència certa. Per què? Potser si et fiques a Europa podràs atraure jugadors de més talent que vindran perquè hi som, perquè es poden convèncer millor. Però estem on estem, desens, feliços, amb 49 punts i hem fet un gran futbol. Seguim".

CLUB VENEDOR

"Sóc partidari de la filosofia del fet que si podem mantenir els jugadors bons i no vendre i continuar creixent amb els nostres, millor. Però a vegades les necessitats t'obliguen a vendre. Per altra part, això tampoc és una ciència certa, que s'hagi de vendre per créixer; estem en les mateixes que abans. Sí i no. Hem de vendre si venem bé, perquè això ens ajuda a reinvertir i poder fer aquell altre pas que necessitem. Clubs com el Girona han de comprar barat i vendre car, li hem de donar aquesta volta. Perquè vendre per vendre, si el podem mantenir i no tenim una oferta important...".

REVALORITZACIÓ DE FUTBOLISTES

"El més adequat seria que la majoria dels futbolistes fossin de propietat i que no s'haguessin de vendre fins que arribés quelcom important, i continuar en aquesta línia. Hem de tenir les dues visions. Egoistament, si ho podem fer voldrà dir que cada any som un pèl millors perquè la plantilla serà millor, no t'has després de ningú rellevant... I també hi ha futbolistes que necessiten dos-tres anys per demostrar realment que són d'una venda important. Nosaltres tan sols fa un any que som a Primera Divisió, i és veritat que el curs passat vam fer-ho molt bé, però ens vam ficar al play-off en el darrer partit de Lliga gràcies a moltes coses, però sobretot a Juan Carlos. I a Eibar va anar com va anar, que se'ns van enfocar els astres i vam classificar-nos per a la final i vam pujar. I ara hem fet un gran any, però una venda crucial no es fa només amb això. La gent ha de demostrar, un, dos i tres anys que és fiable i no flor d'un dia. Llavors, si rebem una oferta considerable i l'acceptem perquè el preu és correcte, el destí és l'adequat i ja tenim el substitut d'aquest futbolista, ho farem; però si no, quiets i a continuar. L'actiu més gran del qual disposem són els jugadors".

TIPOLOGIA DE PLANTILLA

"Hem de reduir les cessions, ens convindria tenir-ne menys. Ja ho vam dir els anys a Segona. Però què passa? Que la mida del club i els pressupostos també et marquen aquestes coses. Per això repeteixo que cal mantenir els futbolistes que sabem que en dos o tres anys tindran un valor de mercat destacat i tenir cada cop menys cedits, tot i que tenir-ne un parell o tres també demostra, com és el cas aquest any de Castellanos i Riquelme, que si l'encertem amb l'entorn i aquesta manera de fer, de l'entrenador que tenim i del tarannà que té el club, ajuda al fet que aquesta mena de talent jove d'equips grans, que potser encara no estan preparats per a competir amb els seus clubs, puguin venir aquí i aprofitar-nos. El que hem de procurar és no tenir deu futbolistes cedits: si en tenim dos de molt bons que ens donen un rendiment magnífic, a nosaltres ens va de perles, perquè en condicions normals no podríem tenir-los".

SEGON CLUB DE CATALUNYA

"Hem anat fent passos des de l'inici. El que passa al nostre voltant ens afecta positivament o negativament, en funció del que fem nosaltres i del qual facin els altres. I això passa en tots els àmbits, també en el futbol. L'any vinent, hi haurà dos equips catalans a la Lliga, això és una realitat. Però nosaltres hem de tenir el nostre camí, tampoc ens hem de mirar molt què fan i deixen de fer la resta. El Girona desitja créixer i, evidentment, hem d'aprofitar que ara estem en una posició privilegiada perquè en tots els àmbits, d'una manera o altra, estem fent les coses molt bé. Col·laboracions o iniciatives, siguin socials, com l'acord amb Open Arms, o l'equip Genuine, també ajuda a demostrar que volem estar al territori".

EXPANSIÓ

"Vam començar sent molt gironins i la sensació, cada vegada més, és que a escala catalana generem empatia en altres llocs que no són la província de Girona. Tenim clar que hem d'anar rascant i simpatitzant cada dia més, perquè tot això ens donarà poder més endavant".

Subscriu-te per seguir llegint