La modernitat acaba de nou amb un símbol d´una època. L´edifici de l´antic taller mecànic El Globo despareixerà a partir de diluns vinent. Els seus propietaris van convocar una festa amb música per recodar els orígins de l´immoble, on es va muntar una sala de ball el 1910. Després que s´enderroqui en el xamfrà del carrer Figuerola de Girona i el carrer Bonastruc de Porta, es farà un bloc de pisos.

L´edifici va quedar molt afectat el passat estiu quan una grua ploma es va enfonsar en el solar adjacent i va afectar-ne l´estructura. Segons un dels propietaris actuals, Xavier Puig, «no s´havia tocat res i fins i tot els lavabos els recordo encara com quan era petit, són d´aquells que t´hi has de posar de peus i hi ha un forat a terra», riu en recordar-ho.

A la mateixa porta del local es recorda que es va construir el 1910, i l'origen del nom El Globo és la coneguda sala de ball que va marcar una època als primers anys del segle XX. El nom venia de l´esfera de miralls que feia el joc de llums. Però la imaginació popular va anar més enllà i el local va ser aviat conegut com El Grapat. Entre els joves de Girona, Salt i Anglés, El Globo era l´espai per anar a festejar les noies i quan la il·luminació passava a ser tènue i les mares baixaven la guàrdia la mà d´algun home anava més enllà d´on marcaven les normes de cortesia i el rigor moral de l´època.

El gran dia de festa per als joves era el dijous -especialment per al soldats de la caserna on ara hi ha l´edifici més nou del Banc d´Espanya- ja que era el dia lliure de les minyones i podien anar a ballar. La coincidència entre soldats sense bromur i mainaderes o criades sense protecció materna va provocar que acabés fent fortuna el nom oficiós d´El Grapat.

Durant la Guerra Civil es va instal·lar una fàbrica per fer uniformes per a l´exèrcit republicà i posteriorment es va instal·lar la General Motors.

Un antic taller mecànic

L´espai va seguir dedicat a la mecànica tot i que va canviar de propietaris. Els dos cosins, Josep Puig Peracaula i Àngel Torrent Puig, es van fer càrrec d´un nou taller que ha exercit la titularitat d´El Globo fins ara. Durant un anys es va deixar al món del camions, però els anys van provocar que haguessin de passar als turismes.

Xavier Puig, fill d´un dels fundadors, recorda que «fa uns 50 anys que ho va adquirir el meu pare i es manté bastant com era al principi perquè no s´han fet gaires obres». Puig i els amics del local van evocar amb un ball, ara amb música de DJ, que els temps han canviat.