L'Ajuntament de Girona, per mitjà de l'empresa Agricamp, ha alliberat des del mes de maig 156.500 insectes de sis espècies diferents amb la intenció d'acabar, de moment, amb cinc plagues en arbres i jardins de la ciutat. Aquests insectes són depredadors o paràsits que s'han introduït de forma controlada i que serveixen per crear ecosistemes propis en cada un dels arbres. Aquest mètode es coneix com a "lluita biològica", evita l'ús de productes químics i aquest any s'ha aplicat en vint carrers o places.

Sobretot s'han introduït Aphidius colemani (101.300 exemplars), semblant a una vespa negra que és ideal contra el pugó, que és present en molts dels arbres on s'ha actuat. També s'han deixat anar gran quantitat d'Adalia bipuntata (35.520 insectes), una marieta eficaç també contra el pugó. El pugó sol afectar els til·lers. Pel que fa a l'Anthocoris nemoralis (17.430) ha servit per actuar contra la psil·la, present normalment en cercis. Els altres tres insectes s'han distribuït en una xifra menor. Els Anblyseius californicus (2.000) serveixen per combatre l'aranya roja. L'Anagyrus pseudococi (200) s'aplica per eliminar el cotonet. El Cryptolemus (50) pel mateix motiu.

Aquest sis tipus d'insectes, segons un responsable de l'empresa Agricamp, David Vehí, no provoquen dany al medi i "posen a ratlla" les plagues. Com a avantatges, "ataquen tipus específics d'insectes, al contrari que els insecticides, que són més generals i no discriminen". A més, redueixen les pèrdues estètiques i productives de les plantes. Aquest era el primer any que l'Ajuntament havia optat per intentar posar fi a les plagues utilitzant la denominada "lluita biològica", evitant així l'ús de productes de síntesis química, que s'ha comprovat que té efectes perjducials i són més cars.

El regidor de Medi Ambient de Girona, Enric Pardo, va explicar ahir que els resultats han estat positius ja en el primer any, tot i que els resultats amb aquest sistema no solen ser ràpids. L'objectiu és ampliar-ho l'any vinent a més carrers per, a la llarga, controlar tota la ciutat i només haver de fer manteniment dels insectes.

S'ha actuat sobretot contra el pugó (present en els til·lers del Passeig Canalejas, General Mendoza, Passeig d'Olot, plaça del Barco, carrer del Carme, el jardí de la infància i de les Pedreres i a Ramon Folch; en els cercis del passeig d'Olot i Joan Maragall; en les lagestroemies del carrer de les Beates i a Fora Muralla; en els roures americans de l'avinguda Lluís Pericot; en els roures de l'avinguda Montilivi i el carrer Puigsacalm; en catalpes del mateix carrer; en les gleditsies de la plaça General Marvà; i en els hacers, catalpes, acàcies i freixes de Torre Taialà). Altres actuacions s'han efectuat contra l'aranya roja i el cotonet als carpinus (de la plaça Bell-lloc), el tigre plataner (als plataners de Taialà) i la psil·la als cercis (del passeig d'Olot, al carrer Joan Maragall, la plaça Fellini i al passeig Fora Muralla).