"Els el preparen -l'alcohol- a casa perquè sigui de més qualitat. Ho he sentit a dir", va assegurar l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans. La màxima autoritat municipal va defensar-se amb frases com aquestes de les crítiques del principal grup municipal de l'oposició (CiU), en el ple municipal, sobre la presumpta venda de begudes alcohòliques a menors d'edat d'algunes barraques de la zona del passeig de la Copa.

L'alcaldessa va explicar que les barraques són un espai conegut on va tot tipus de gent i que estan coordinades per una comissió d'entitats sota el paraigües de l'Ajuntament. Va asenyalar que les barraques "saben que està prohibit vendre alcohol als menors" i va recordar que "no hi ha hagut cap denúncia de ningú cap a cap barraca" per aquest motiu. En aquest sentit, va dir que "no diriré que no s'hagi servit alcohol als menors i si hi ha una denúncia l'atendré, però no podem tenir un control a cada barraca per saber on va a parar". A continuació va recordar que "aquí hi ha responsabilitat de tothom". A més va puntualitzar que hi ha cada any una taula de salut amb recomanacions sobre temes sexuals, de drogues i alcohol i va demanar que "aquestes recomanacions es facin també a casa".

CiU ja ho havia denunciat l'any passat i enguany hi ha insistit. La regidora nacionalista Imma Boadas, va reclamar novament ahir a l'equip de govern un "cop de timó" en el model d'oci que s'impulsa a les barraques. Va posar sobre la taula diferents dades: 135 han estat atencions sanitàries i vint evacuacions a centres hospitalaris. A més, va llegir dades d'un mitjà de comunicació, on s'exposava que s'havia atès una mitjana de deu menors cada una de les nou nits a la Copa. L'alcaldessa va explicar que les dades es faran públiques aquesta setmana i que deu atencions (no va entendre que eren deu cada dia) tampoc era un xifra "gaire exagerada".

A banda del tema de l'alcohol venut a menors a les barraques, es van tractar altres punts. Per exemple, es va aprovar per unanimitat el Pla de Millora Urbana de Les Casernes, que permetrà construir la biblioteca provincial. El portaveu de CiU, Carles Puigdemont, va recordar que hi ha hagut un retard de tres anys, mentre l'alcaldessa va explicar que per fi s'havia desencallat i que es podria construir en un espai idoni i no a la Casa de Cultura. També es va aprovar per unanimitat una moció conjunta per demanar millorar el finançament dels ajuntaments. A més, es van aprovar noms de carrers com Gabriel Roura i Manuel Vázquez Montalbán (tots dos a l'Eixample sud) i una plaça a Maria Dolors Laffitte (Barri Vell).

"Malentès" pel TAV

Finalment l'alcaldessa va admetre que podria haver-hi hagut algun "malentès" comprensible a l'hora de parlar del moment exacte de les proves per foradar la zona del parc Central, quan el regidor Joan Pluma va dir que no començarien fins aquesta setmana, just quan Adif informava la premsa, divendres passat, que estaven fent el forat.