Segons dades fetes públiques pel consistori, del total d'aturats actuals, el 60% són del sector serveis, el què es correspon amb 2.643 persones, seguides del sector de la construcció amb 846 aturats. Davant de la situació, l'ajuntament ha aprovat un acord que preveu ajudar als treballadors a torbar feina de la manera més ràpida possible, fomentar la formació i crear llocs de treball a través de quatre projecte d'ocupació, valorats en 3,4 MEUR.

Les xifres parlen per si soles. En només un any, s'han afegit a les llistes de l'atur 1.522 persones a la ciutat de Girona. Per això, el consistori ha volgut mostrar la seva preocupació i 'una actitud proactiva i col·laboradora' i ha elaborat un seguit de mesures per ajudar les persones que s'han quedat sense feina darrerament.

La regidora de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat, Cristina Alsina, ha dit que a la ciutat no s'han registrat tancaments de negocis però si s'ha notat una retallada en les plantilles de personal. 'Es tracta d'un degoteig d'una o dues persones acomiadades a empreses i botigues petites', ha explicat la regidora. A més, Alsina ha dit que la situació de la ciutat també es veu afectada pels tancaments d'empreses de l'entorn de Girona, com és el cas de Torraspapel de Sarrià de Ter.

Per tot plegat, la Junta de Govern ha aprovat un acord per fer un seguiment de l'evolució del mercat de treball i en especial dels ERO que es puguin presentar. Els punts que s'han inclòs en l'acord són minimitzar al màxim la destrucció de llocs de treball, preparar una resposta des de l'administració local per posar a disposició dels aturats un ventall de recursos i serveis dels què disposa el servei municipal d'ocupació per aconseguir escurçar el temps que una persona està a l'atur o poder ajudar a formar-la i reconduir-la cap a un nou sector de treball.

En l'acord subscrit pel consistori també s'insisteix en la necessitat de coordinació entre les diferents administracions i organismes. Per això, l'ajuntament vol convocar mensualment i amb caràcter extraordinari el Consell Econòmic i Social de Girona, integrat per l'ajuntament, CCOO, FOEG i UGT per fer tasques de seguiment de l'evolució del mercat.

A més, també és una prioritat de l'ajuntament coordinar-se 'amb caràcter permanent' amb el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i encarregar a la Unitat de Promoció i Desenvolupament la creació d'un observatori d'anàlisi i seguiment de l'evolució de la conjuntura econòmica actual i posar a disposició dels agents socials i administracions les dades recopilades.

Algunes de les eines que l'ajuntament ja té en marxa per aconseguir tot aquest seguit d'objectius són els projectes d'ocupació que ha presentat davant el Govern per tal d'aconseguir finançament, ja que el seu cost és de 3,4 MEUR. Un dels projectes està dedicat a les polítiques actives d'ocupació, un segon es titula Girona Innova que vol millorar el funcionament dels serveis d'ocupació municipal per treure'n el màxim rendiment, un altre projecte s'anomena Treball x Barris i es centra en articular polítiques actives d'ocupació a Santa Eugènia i Can Gibert i el darrer es titula INICIA i permetrà ampliar i consolidar el servei Girona Emprèn, dedicat a orientar i informar qualsevol persona que vol muntar un negoci a la ciutat.

A banda d'això, Alsina ha dit que l'ajuntament es posarà a disposició de totes les empreses que estiguin interessades en obrir un nou centre de treball a la ciutat facilitant-los els serveis de selecció de personal i col·laborant en la formació dels treballadors.

'Actualment la situació econòmica i l'augment de l'atur és la preocupació número u d'aquest ajuntament', ha reconegut la regidora.