L'augment de l'atur a tot Catalunya tampoc ha esquivat la ciutat de Girona. En un sol any, el nombre de persones sense feina s'ha incrementat en un 52,17 per cent. Segons dades facilitades ahir per la tinenta d'alcalde Promició de la Ciutat, Cristina Alsina, el 31 d'octubre de l'any passat, el nombre d'aturats era de 2.917 persones, mentre que just un any després, la quantitat s'ha fixat ja en 4.439 aturats. Hi ha doncs, 1.522 persones més apuntades a la recerca d'un treball.

El sector més afectat a Girona és el de serveis, que agrupa el volum més alt de persones que s'han quedat sense feina. La regidora de Promoció de la ciutat va explicar ahir que no es tracta de tancament de negocis sinó de reduccions de plantilles. "És un procés de degoteig. Ara dues persones quí, ara tres allà...", deia Alsina. Del total d'aturats registrat aquest 31 d'octubre de 2008, 2.643 persones eren del sector serveis. El mateix dia de l'any passat, la xifra d'aturats en aquest sector era d'uns 1.900. El sector de la construcció registra aquest any un total de 846 aturats.

De cara a la campanya de Nadal, quan molts comerços solen reforçar-se perquè es fan moltes vendres, la tinenta d'alcalde va explicar que per les dades que té, intueix que passarà com a l'estiu: No es reforçarà el personal. Però esperem que no sigui així", va indicar la regidora. Molts establiments fan el 60% de les seves vendes en aquest període

Totes aquestes dades preocupen l'equip de govern. En el Consell de Presidència celebrat dimecres es va parlar d'aquestes xifres i ahir, en junta de govern, es va decidir aprovar una declaració d'intencions, on es parla de mesures de coordinació, recursos i línies d'actuació a seguir per intentar "minimitzar al màxim la destrucció de llocs de treball i el temps que transcorre abans d'aconseguir un nou lloc de treball".

Mitjans de coordinació

L'equip de govern afirma que adoptarà una actitud "proactiva i col·laboradora amb les institucions competents en matèria laboral. Com a mitjans de coordinació, l'equip de govern aposta per convocar amb caràcter extraordinadi, mentre duri l'actual situació, amb periodicitat mensual (o fins i tot inferior) al Consell Econòmic i Social de Girona (Ajuntament, CC.OO, FOEG i UGT), per fer un seguiment de l'evolució del mercat de treball. També es vol reforçar la col·laboració entre l'Ajuntament i el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i encarregar a la Unitat de Promoció i Desenvolupament la creació d'un observatori d'anàlisi i seguiment de l'evolució de la conjunta actual i posar les dades al servei dels agents socials i les administracions.

En aquesta declalració d'intencions, l'equip de govern explica que es veu amb preocupació "com empreses que formen part del nostre entorn industrial com Torraspapel estan en un moment en què es qüestiona la seva continuïtat". En aquest sentit, els representants del govern local gironí volen "fer arribar un missatge de solidaritat i confiança, un posicionament clar en defensa del nostre teixit industrial, de la permanència de llocs de treball en el sector serveis, de proximitat amb tots els treballadors i treballadores que amb el seu esforç han forjat el passat d'aquesta ciutat i en són el present i el futur".

El text aprovat també afirma que l'Ajuntament de Girona posarà a disposició de totes aquelles empreses interessades a obrir un nou centre de treball a Girona "els serveis de selecció de personal per tal de cercar candidats, col·laborar en la seva formació i consolidació dins l'empresa, posant a la seva disposició els serveis municipals i la resta d'equipaments necessaris que puguin contribuir a la creació, consolidacio i manteniment de llocs de treball".