El Departament de Salut ha enviat una alerta als restaurants de Girona i l'àrea urbana per tal d'avisar que s'ha detectat la presència d'individus que s'estan fent passar per inspectors de Sanitat i que intenten estafar els propietaris dels locals explicant-los l'edició d'un llibre sobre restauració que en realitat mai no veurà la llum.

Aquests individus entren en els establiments i s'identifiquen o bé com a treballadors del Ministeri de Sanitat o bé del Departament de Salut. Un cop s'han presentat expliquen que estan preparant l'edició d'un llibre on apareixeran els restaurants de la zona que compleixen millor les normatives en matèria alimentària i de seguretat. Aquests falsos inspectors demanen als responsables del restaurants uns diners per tal que puguin aparèixer en aquesta guia. Les quantitats que reclamen arriben fins als 300 euros. Aquestes estafadors, a més a més, dónen un número de telèfon de contacte. Quan s'hi truca però, ningú no agafa el telèfon.

S'ha demanat als establiments que es vegin afectats per aquesta estafa o que detectin la presència d'aquests individus, que alertin els Mossos d'Esquadra per intentar enxampar-los.

No és la primera vegada que els restaurants són el punt de mira d'estafadors que simulen estar a punt de treure al mercat algun tipus de guia o llibre que teòricament ha d'exalçar els aspectes culturals i gastronòmics de les comarques gironines.

Un altre intent d'estafa d'enguany, el du a terme una falsa entitat de discapacitats que demanen a vianants i a tota mena d'establiments comercials, demanant diners. Un grup s'apropa a un local o una persona i simulant ser muts ensenyen un paper on s'explica que formen part d'aquesta entitat i demanen una petita aportació econòmica i una signatura. Aquestes papers solen acabar a les escombraries. Els diners, no.