La Plataforma Ciutadana TAV Girona ha denunciat que les obres de l'Alta Velocitat ja han provocat les primeres esquerdes en un edifici del carrer Josep Maria Gironella. Es tracta del bloc que fa cantonada amb el carrer Santander on el dimecres a la tarda dues rajoles es van desprendre de la façana i quasi van tocar una dona que caminava pel carrer. La plataforma ha informat que s'ha obert una esquerda a la façana a la zona pròxima a l'aparcament subterrani de l'edifici i aquest matí presentarà una denúncia davant d'Adif i de l'Ajuntament de Girona.

Tot i que van alertar a la Policia Local del succés, una dels membres de la plataforma, Maria Àngels Planas, ha indicat que no s'ha tancat la zona on es va produir el despreniment i ha afegit que tècnics que han fet el peritatge privat de l'edifici els han comunicat que cal fer alguna actuació perquè l'esquerda no vagi a més. 'Patim perquè és una vorera transitada on hi passen nens per anar a escola i pot tornar a caure qualsevol rajola més', ha indicat Planas.

La plataforma també ha informat d'una esquerda que s'ha fet entre un edifici i la vorera del carrer Ferran Soldevila com a conseqüència de les obres d'un col·lector, que han enfonsat mig centímetre la vorera.

En el moment que es van desprendre les dues rajoles, la plataforma va avisar tant a la Policia Local com als tècnics de l'obra del TGV perquè s'ho vinguessin a mirar. Per una banda, la policia va aixecar acta i, per l'altra banda, tècnics d'Adif en van prendre nota. Segons ha explicat una dels membres de la plataforma, Maria Àngels Planas, quan la policia va arribar, pels volts de les set del vespre del dimecres, els veïns i la plataforma van demanar als agents que posessin unes tanques de protecció perquè ningú passi per sota de l'esquerda però no s'ha fet aquesta actuació. 'Patim perquè és una vorera transitada on hi passen nens per anar a escola i pot tornar a caure qualsevol rajola més', ha indicat Planas.

Segons ha detallat Planas, els serveis tècnics que tenen contractats des de la plataforma van revisar també l'edifici i van descartar des del primer moment que l'esquerda sigui fruit d'un vici de l'edifici o d'algun canvi de temperatura brusc. Segons ha explicat Planas, els serveis tècnics de la plataforma han afirmat que cal ara estudiar quina és la naturalesa de l'esquerda. 'Demanem una intervenció immediata per part d'Adif perquè no volem haver de lamentar danys a tercers', ha indicat Planas.

L'esquerda és visible des del carrer, s'ha produït al capdamunt d'una columna que flanqueja l'entrada a l'aparcament subterrani i ha creat 'una bossa' en la paret de l'edifici. També és apreciable el forat que han deixat les dues rajoles al caure, just a l'altra banda de l'aparcament, pràcticament a la mateixa alçada que l'esquerda.

Des de la plataforma, han tornat a mostrar el seu desencís vers l'equip de govern i han lamentat que ni el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Pluma, ni la de Via Pública, Isabel Salamaña, els donin explicacions. 'Ni a Adif ni a l'ajuntament ningú contesta les nostres trucades', ha afirmat. Des del consistori, han assenyalat que serà Adif que, a través d'un comunicat, expliqui què ha provocat l'esquerda.

La plataforma també ha informat d'una esquerda que s'ha fet entre un edifici i la vorera del carrer Ferran Soldevila com a conseqüència de les obres d'un col·lector, que han enfonsat mig centímetre la vorera.