L'Audiència de Girona ha condemnat a disset anys i mig de presó el rodamón que va asfixiar una àvia a Blanes (Selva) el juliol del 2007. La sentència, que recull el veredicte de culpabilitat emès pel jurat popular, condemna el processat, José Luis Vergara Candelas, com a autor d'un delicte d'assassinat i una temptativa de robatori amb violència. En matèria de responsabilitat civil, el tribunal imposa al rodamón el pagament d'una indemnització de 100.000 euros per a cadascun dels tres fills de la víctima. El crim va tenir lloc al domicili de l'anciana. L'indigent hi va anar per demanar-li diners i, davant la negativa de la dona, la va estrangular i asfixiar amb un coixí fins a matar-la.

La sentència de l'Audiència recull el veredicte de culpabilitat que el jurat va emetre amb la unanimitat de tots els seus membres. El tribunal popular va declarar provat que, el 19 de juliol del 2007, el rodamón va asfixiar la víctima al seu domicili, davant la negativa de l'anciana de donar-li diners quan Vergara els hi va demanar.

El processat va començar a estrangular la víctima amb les mans i, després, li va posar un coixí sobre la cara i el va prémer amb força fins que l'anciana (que aleshores tenia 73 anys) va deixar de respirar. El veredicte del jurat també va concloure que l'indigent va actuar amb traïdoria, perquè va atacar la víctima 'per sorpresa' i es va aprofitar de la seva superioritat física.

A més, el veredicte també va considerar provat que el rodamón es va aprofitar de la confiança que li tenia la víctima per entrar al pis. Vergara aleshores s'estava en un centre social de Blanes i, uns dies abans del crim, havia anat al domicili de l'anciana per instal·lar-li una rentadora.

Després d'haver assassinat l'anciana, el rodamón va regirar el domicili de la víctima a la recerca de diners o objectes de valor. Tot i això, no va quedar provat que s'endugués res. A més de considerar el rodamón culpable del delicte d'assassinat i de la temptativa de robatori, a l'hora d'emetre el veredicte el jurat popular li va estimar l'atenuant de confessió dels fets (perquè Vergara es va entregar a la Guàrdia Civil de Salou).

Setze anys per l'assassinat

El tribunal de l'Audiència de Girona condemna Vergara a setze anys de presó per un delicte d'assassinat, amb l'agreujant d'abús de confiança i l'atenuant de confessió. Tot i que la fiscalia va demanar que se li imposés una condemna de 20 anys, el tribunal considera que ni l'agreujant ni l'atenuant 'tenen fonament suficient com perquè algun d'ells es pugui considerar com a molt qualificada'.

Pel que fa a la temptativa de robatori, el tribunal imposa al rodamón una pena d'un any i mig de presó. A l'hora de dictar la condemna, l'Audiència pren en consideració l'agreujant d'abús de confiança que també concorre en aquest fet.

A més de la pena global de disset anys i mig de presó, en matèria de responsabilitat civil, la sentència imposa a Vergara el pagament d'una indemnització global de 300.000 euros, 100.000 per a cadascun dels tres fills de la víctima.