El 2007, Unió considerava que vostè no era el candidat més adequat per l'alcaldia. Ara ha aconseguit un vot unànime. Com s'ho ha fet per convèncer-los?

Diria que ens ho hem fet. Des del primer dia, teníem el compromís dels dos grups polítics de treballar conjuntament i de fer-ho bé. Especialment un compromís entre l'Albert (Riera) i jo de no malbaratar l'oportunitat que la ciutat ens estava donant i que el 2011 volíem tenir. I l'altra, que també ha ajudat, és el fet que tant Convergència com Unió hem anat renovant els nostres partits i hem incorporat gent nova.

Fins a quin punt no és una gesticulació com ho era en les anteriors ocasions?

De les anteriors ocasions no en puc parlar. Només en puc parlar com a lector de diaris o com a persona amiga dels companys que hi havia abans a l'Ajuntament. Sí puc dir que no ha estat gens difícil arribar a aquest clima de lleialtat i compromís.

CiU vol traslladar el missatge que ara sí que es pot guanyar?

El 2011 hi haurà tres factors a tenir en compte i que no havíem tingut a favor mai. Un, els nostres dos partits respectius estan molt cohesionats. Dos, que la mateixa federació està molt cohesionada. Però a més, per primera vegada el nostre electorat natural i els més pròxims d'altres partits tenen la sensació que no és somiar truites pensar que podem aconseguir guanyar les eleccions a Girona. Ara ve la nostra responsabilitat de no malbaratar aquesta oportunitat.

Vostès ja han anunciat que el número 2 serà d'Unió.

Sí, són ells qui ho han d'anunciar però serà l'Albert Riera, perquè ells també ho volen. Però ja s'anunciarà en el seu moment.

Una part del discurs crític de CiU se centra en els 30 anys de govern del mateix color.

En seran 32 en les properes eleccions.

El discurs serà aquest? Hi ha d'haver un canvi per un canvi?

No. Hi ha d'haver un canvi per millorar. És de fet el que ens demana molta gent que se'ns apropa que no és votant de CiU però que ha arribat a la convicció que a Girona li convé, vist com van les coses, un canvi d'equips, de tarannàs, d'actituds... Evidentment, tothom pensa que és un canvi per millorar i és aquest, el significat del canvi. No és un canvi de cadires, és, fins i tot, un canvi de cultura de govern. En l'actualitat, el govern fa servir molt el retrovisor. Nosaltres apostem pels prismàtics. És un compromís molt personal.

En contra es trobaran, però, el discurs de la falta d'experiència.

És cert que no tenim l'experiència que tenen els altres, però també és cert que tenim més experiència ara que no pas el 2007. Crec que el debat no serà experiència o inexperiència. Si l'experiència ens porta a l'atròfia, és que no serveix. Si la inexperiència ens portés a la irresponsabilitat, tampoc. Ara tenim la experiència dels ciutadans, tots aportem amb compromís ciutadà, sumada a la il·lusió i a les ganes. Serà una confrontació entre cansament i il·lusió.

Vostès diuen que són l'única alternativa de govern?

La història recent demostra que els candidats a liderar el govern d'almenys tres partits sempre són els mateixos. Propostes polítiques amb convicció de liderar el govern només n'hi ha dues: PSC i CiU. El PSC té una nòmina de col·laboradors, de partits, que li donen suport molt ampli. Quan ho diem no és per prepotència. És per una qüestió empírica. Finalment, hi haurà dos candidats a la investidura per alcalde, amb possibilitats d'articular una majoria al seu entorn.

En el cas de CiU, aquesta majoria passa per pactar amb grups que ara són al govern tripartit.

Evidentment, la majoria absoluta és un salt que no ens plantegem.

L'alcaldessa els acusa de ser massa agressius. Què en pensa?

L'oposició no pot tirar la tovallola. CiU el que aplica és el rigor. El to és correcte i ens guia l'interès de ciutat. Si això ens obliga a no abaixar la guàrdia, no l'abaixarem.

Llavors, té alguna preferència per les aliances?

És una decisió que hem de prendre serenament dins de la federació i ara no és el moment. Però he de dir que estem oberts a tots aquells que vulguin el canvi.

Això descarta el PSC?

No necessàriament. Estem oberts a tots aquells que defensin un canvi en la manera de governar, però el govern ha de ser coherent. Crec que al PSC se li faria molt difícil estar en un govern de canvi després de 30 anys. No governarem ni d'esquena a l'oposició ni als ciutadans. Per això no podem tancar cap porta. Són els ciutadans, amb els seus vots els que ens ho hauran de dir.

El 2007, ja es va veure que CiU està a prop d'ERC i ICV?

Els bons resultats de 2007 ja van permetre veure un possible canvi de govern. I va obrir els ulls a molta gent per entendre que és possible un pacte com, per exemple, el que hi ha ara a Figueres.

Quin balanç d'oposició i de govern fa dels tres anys?

No volíem ser una oposició de laboratori i ens hem dedicat a conèixer a fons la ciutat per presentar bones propostes. El govern l'he vist excessivament prepotent i amb poca capacitat de diàleg. No escolten els ciutadans, ni l'oposició. Seran quatre anys perduts per al conjunt de la ciutat.

En curt

Si tingués la possibilitat d´eliminar un partit, a qui escolliria?

No n´eliminaria cap. No per eliminar un partit s´elimina aquella sensibilitat. Exceptuant, és clar, un partit que defensés els genocidis. Llavors estem davant de psicòpates.

Per què hauria de ser vostè l´alcalde?

Hi ha una raó única: perquè els ciutadans ho volguessin.

Per què Anna Pagans ha de deixar de ser alcaldessa?

No hi tinc res personal en contra. Però seria més del mateix. I això ens porta a perdre oportunitats.

Una cosa que hagi fet bé el govern?

La Girocleta, els serveis socials i sóc un fan de l´hemeroteca digital de l´arxiu.