el refugi antiaeri de la plaça poeta marquina està situat a sota els jocs infantils.Jaume Prat i Jordi Pericot a l'interior del refugi.Un dels accessos a l'antic recinte de defensa. Està coronat amb rajols.

Nou pas per donar a conèixer la resistència passiva dels gironins durant la Guerra Civil. A principis d'aquesta setmana un grup reduït va entrar de nou al refugi antiaeri amagat a sota la plaça Poeta Marquina. Feia uns vint anys que pràcticament ningú baixava a l'interior d'aquest espai subterrani. La creença popular el situa a sota del bar Núria, però en realitat està unes desenes de metres més enllà: a baix dels jocs infantils.

Després de la Guerra Civil el refugi havia anat quedant en l'oblit. Les bombes havien fet mal i els que havien patit les confrontacions van anar optant per passar pàgina i es va intentar borrar els records d'aquella època fosca i els atacs feixistes. Uns anys més tard, molts recordaven haver-se amagat en algun punt d'aquella zona, però no sabien on ubicar-lo exactament.

El juliol de 1990, mentre es feien unes obres per estendre el gas a la zona de la plaça Poeta Marquina, es va enfonsar el terreny. Aleshores es va trobar un espai buit sota terra. Era un refugi antiaeri que va quedar al descobert accidentalment i que havia estat dissenyat per l'arquitecte Josep Claret i Rovira. Amb les obres es va tornar a cobrir de terra.

Ara, de la mà dels investigadors Jaume Prat i Jordi Pericot s'està posant al descobert tota la xarxa d'espais que van utilitzar els ciutadans de Girona per protegir-se de la Guerra Civil. Prat i Pericot estan fent un ampli treball sobre aquestes estructures i ho estan documentant amb fotografies dels indrets. Per accedir-hi, però, han de sol·licitar el permís de l'Ajuntament.

Des de fa temps es coneix el refugi situat al Jardí de la Infància. De fet, és l'únic visitable alguns dies a l'any. Fa pocs dies, també es va accedir al refugi antiaeri de les Bernardes, situat a la zona del Mercadal. Aquesta setmana s'ha entrat al refugi del Carril, situat a la plaça Poeta Marquina. Aquest espai és el més petit dels tres. Té uns 250 metres quadrats i a diferència dels altres dos, té una estructura laberíntica, sense cap passadís d'accés a les sales. Tenia dos punts d'accés. L'estructura del Mercadal era la més gran de les tres, però s'ha trobat en mal estat, ple de fangs i pedres. En canvi, el de Poeta Marquina es troba en bon estat de conservació, tot i que no té llum i té més d'un pam d'aigua perquè la plaça no té el terra impermeabilitzat.

La documentació extreta d'aquesta visita formarà part del llibre que escriuran els dos historiadors i investigadors i que titularan Bombes sobre Girona. La defensa passiva de la Guerra Civil: barricades, trinxeres i refugis antiaeris. Es tracta d'un treball pensant inicialment per ocupar quinze pàgines, però que arran de tota la documentació ja supera les dues-centes pàgines.

Per al dijous vinent es prepara la inauguració d'una exposició al refugi antiaeri del Jardí de la Infància sobre aquest projecte i diverses visites guiades. Tot plegat gràcies a l'Ajuntament i al Museu d'Història de Girona.