Els lladres de fil de coure han aterrat a Girona. La nit de dimecres es van endur un manyoc de cables d'un pal situat rere l'edifici de les Àligues de la Universitat de Girona, allà on s'estan els serveis de rectorat. El robatori es va descobrir perquè dijous al matí un treballador va observar que no hi havia connexió d'Internet ni tampoc telèfon. Revisant què podia haver passat, van descobrir el robatori. Els Mossos d'Esquadra s'han fet càrrec de la investigació. El furt de coure i d'altres metalls és, ara per ara, el delicte que té més incidència arreu de la regió policial de Girona, juntament amb els robatoris amb força a l'interior d'establiments.

Però es tracta del primer robatori d'aquestes característiques que es dóna a la ciutat de Girona, on per lògica ha de ser més difícil enfilar-se a un pal de telèfon i tallar els fils que no pas fer-ho a municipis petits o entorns rurals. El cas és que el pal de llum d'on els lladres es van endur el manyoc de cables està a prop de les cases del passeig de la Muralla, cosa que significa que potser hi ha més abonats de telefonia afectats pel furt i que els lladres van actuar a hores molt intempestives per tal d'evitar que els ?veiés algú.

Els lladres van arrencar un manyoc de 62 cables d'uns set metres de llargada cadascun, cosa que fa que en total s'enduguessin cap a 430 metres de gruixut fil de coure. El coure es paga a uns dos euros el quilo -però abans els cables s'han de pelar del plàstic que els recobreix, cosa que comporta molta feina- i els mossos fan també pressió, mitjançant vigilància, a les empreses de compra i venda de ferralla per esclarir on va a parar tot el metall que es roba a les comarques de Girona.

La setmana passada es va expedientar una empresa de Vidreres que no comptava amb els permisos necessaris per aquesta activitat. I el dissabte, en el mateix polígon, els mossos van detenir tres lladres amb un carregament d'una tona de cable de coure. Els van enxampar després de rebre l'alerta dels vigilants municipals. Els tres detinguts portaven més d'una vintena de saques plenes de coure -tant cables com tubs- a l'interior d'una furgoneta. I és que els lladres no es limiten als robatoris de coure, tal i com va demostrar, fa uns dies, la sostracció de tres tones d'acer d'una empresa de Campllong. Els mossos van poder detenir els lladres abans que marxessin gràcies a veïns que va donar la veu d'alerta.

Robatoris freqüents

En les últimes setmanes els lladres han deixat pobles sencers sense telèfon. Els darrers casos han tingut lloc a la Vall del Llémena, a Porqueres i a Cistella, d'on els lladres es van endur centenars de metres de l'estesa.