La Llibreria Les Voltes ha aconseguit garantir la seva continuïtat almenys durant deu anys més. Aquest mes de novembre la família responsable de l'històric establiment de la plaça del Vi havia d'abandonar el local, que és propietat del Bisbat de Girona i havia anunciat la voluntat de recuperar-lo. Des de l'any 2003 l'estament religiós i els responsables de la Llibreria mantenien una disputa que finalment ha acabat amb un acord que permet la subsistència de la lliberia, un punt de referència del catanalinisme a la ciutat de Girona.

Fa uns dies, el Bisbat va parlar amb els responsables del negoci per oferir-los un acord que permetés que la llibreria pugués mantenir la seva activitat amb tota normalitat. Al final, s'ha arribat a un pacte que permet a la família obtenir un nou contracte de lloguer de deu anys amb una opció de pròrroga.

Fonts de la família van manifestar ahir la seva satisfacció per haver arribat a un acord amb el Bisbat i van voler agrair el "canvi d'actitud" que havia tingut d'ençà del primer estira i arronsa. Des de la Fundació Sant Martí, encarregada de la gestió dels béns del Bisbat de Girona, van confirmar també l'acord entre les dues parts. L'obertura d'una llibreria a l'entrada del Palau Episcopal de temàtica religiosa hauria servit perquè el Bisbat decidís prescindir del local, de moment.

Primer intent

L'any 2003, el Bisbat i Feliu Matamala, activista i responsable de la Llibreria, van viure un conflicte de gran ressò quan l'ens religiós va plantejar la possibilitat de desnonar Les Voltes per tal d'obrir un nou establiment dedicat exclusivament a temàtica religiosa. El local està situat a la Casa Carles, propietat del Bisbat. Aquesta possibilitat va provocar una gran mobilització del món cultural i catalanista de la ciutat que van inciar una campanya per evitar el tancament de la llibreria. Vista aquesta reacció, el Bisbat va decidir aturar el procés i va anunciar que no faria cap pas mentre Matamala es pugués continuar fent càrrec de la Lliberia.

Segon intent

Feliu Matamala però, va morir el 22 de novembre de l'any passat als 97 anys. Des d'aleshores la continuïtat de l'establiment estava a ?l'aire. El Bisbat va donar un any de coll. El Bisbat però, ha pres la iniciativa i abans que vencés el termini s'ha contactat amb la família per proposar-los mantenir el lloguer deu anys més.

La Llibreria Les Voltes va obrir l'any 1963 als baixos de la Casa Carles, en un local situat just al costat de l'Ajuntament de Girona. La posada en funcionament del negoci va ser possible gràcies a l'impuls de 43 socis, entre els quals ja hi figurava Feliu Matamala i Teixidor, que en va ser un dels socis fundadors. Els impulsors van pactar precisament amb el bisbe Josep Cartanyà.

L'objectiu era fer ressorgir l'esperit catalanista dels gironins que el franquisme estava apagant. Uns temps més tard van sorgir diferents dificultats econòmiques i Feliu Matamala va decidir fer-se'n càrrec per poder tirar-la endavant. Durant molts anys, la llibreria ha estat el punt central de campanyes i recolides de firmes en favor de la llengua i la cultura catalanes.