La plaça del Vi tornarà avui a acollir l'estrena de les Fires de Girona, unes celebracions més llargues que mai i que estaran regides per l'austeritat. L'Ajuntament ha hagut de suprimir al voltant de 80 actes i despareix de la programació cultural l'espai del parc de Migdia.

Les festes s'obriran amb el pregó del pedagog Salomó Marqués i que estarà precedit de la tradicional cercavila. Marqués és una persona molt vinculada al món de l'educació a la ciutat i és conegut pels seus estudis de recuperació de la memòria històrico-educativa del país. Ja ha anunciat que el seu discurs serà breu i que intentarà demostrar la necessitat de millorar l'educació per millorar el país.

La situació econòmica ha forçat l'Ajuntament de Girona a abaixar el pressupost per a les fires d'enguany fins a un 30%. A més, el calendari fa que aquest any les fires durin un dia més i s'iniciïn el dijous 28 d'octubre, vigília de la festivitat local, Sant Narcís, que se celebra el 29 d'octubre.

La retallada pressupostària que l'Ajuntament de Girona ha aplicat a les Fires ha provocat que enguany no hi hagi concerts al parc del Migdia i que es concentrin gran part de les activitats infantils al barri de Sant Narcís, sobretot al teatre del Centre Cívic. En total, la programació perd 82 actes respecte a l'any passat, tot i que es mantenen totes les activitats tradicionals i populars.

Del gruix d'activitats destaquen les 46 plantejades per un públic infantil i familiar, així com les 20 fires diferents i 40 exposicions. La majoria de propostes de les Fires, que se celebraran del 28 d'octubre al 7 de novembre, s'organitzaran al centre de Girona. L'alcaldessa, en aquest sentit, va recordar que els barris tenen les seves pròpies festes majors amb el suport municipal.

Un dia de franc a la Fira

La Fira de Mostres de Girona obrirà avui les seves portes i s'estrena amb una jornada gratuïta. Es dividirà en cinc àmbits en un sol saló: l'alimentació, els serveis, la indústria, la immobiliària i la reforma d'espais interiors i exteriors. El saló ocuparà més de 50.000 metres quadrats entre el Palau de Fires i la Devesa, i s'hi esperen més de 100.000 visitants. L'objectiu és que el certamen "sigui el centre de negoci més important del territori", segons va destacar la directora de Fira de Girona, Anna Albar. Hi haurà 384 expositors, més petits que en edicions anteriors, com va succeir ja l'any 2009.

Al sector de l'alimentació hi haurà un "espai gurmet" on s'exposaran una gran varietat de productes: carn, embotits o compotes, melmelades, formatges, llets o foies, entre altres.

A l'estand del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, es faran tastos i xous de cuina. A més, la DO Empordà celebrarà el 30 d'octubre una mostra de vins amb degustacions de vuit cellers.

A la zona per a les empreses de serveis i institucions s'incorporarà aquest any el Saló Immobiliari de Girona, on hi haurà empreses relacionades amb la compra, venda i lloguer de pisos, cases i locals. Hi haurà una oferta amb més de 1.000 pisos nous, seminous i de lloguer a preus econòmics.

També hi seran representades empreses i institucions com ara entitats financeres i asseguradores, col·legis professionals, institucions, empreses de noves tecnologies i d'oci. Entre altres, destaca la presència del Girona FC amb les seves seccions esportives. I els aficionats al FC Barcelona hi podran veure les sis copes de la temporada 2008-2009.

Al pavelló comercial, hi haurà l'espai per a les empreses de rehabilitació i d'interiors i exteriors. S'hi mostraran les novetats en tancaments, climatització, decoració o mobiliari, i també piscines, cobertes, pèrgoles i solucions de jardineria. Juntament amb el Col·legi Oficial de Decoradors d'Interiors de Girona, hi haurà la zona GIN-Interiors, on es recrearà la "Casa d'un artista". Aquí s'hi podran veure les últimes tendències del sector amb el projecte "Laboratori d'idees", dels decoradors Josep Maria Coll i Lluïsa Soler, guanyador del concurs d'idees.

La zona exterior serà per als industrials, amb una gran representació d'empreses d'obra pública, maquinària, automoció i del sector agrícola. També, un any més, els expositors aprofitaran l'espai de la fira per presentar les darreres novetats en productes i serveis.

Com a espai de reflexió i trobada del món econòmic i empresarial, la Fira acollirà diverses jornades tècniques. És el cas de les jornades que organitza el sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya. També la Jove Cambra Internacional de Girona ha organitzat el Business Networking Event, per establir xarxes de contactes comercials. També se celebraran les Jornades Tècniques Agràries.