L'Ajuntament de Girona ha signat convenis amb dues residències per apropar la lectura als avis a través del voluntariat. Aquests acords s'emmarquen dins el projecte de Lectura Fàcil (LF), aprovat pel consistori el novembre passat i que pretén acostar els llibres a persones amb dificultat per accedir-hi, com són la gent gran, els nouvinguts, els discapacitats o els joves desescolaritzats. L'Ajuntament ha tirat endavant el pla amb la implicació de l'associació de Lectura Fàcil (LF), un compromís que la codirectora de l'entitat, Carme Mayol, va valorar ahir molt positivament per ser el primer consistori català que s'implica en un projecte d'aquestes característiques.

"Els avis estan esperant d'una setmana a l'altra que arribi el voluntari". Amb aquesta frase el representant de la residència Sanitas, Josep Pujol, va descriure la importància que el projecte ha pres en el seu geriàtric, que juntament amb la residència de Palau ha signat amb l'Ajuntament. En el cas de Sanitas Pujol va explicar que fa un any que es va començar el projecte, però ara es busca la consolidació definitiva, amb els quinze voluntaris que tenen al centre i que un cop per setmana i durant aproximadament una hora apropen els llibres als avis. També "s'estableix una relació humana amb el voluntariat amb el temps", segons va afegir el representant de la residència de Palau, Isidre Ballester.

Des del 2008 les biblioteques municipals van iniciar diverses activitats en LF destinades a diferents tipus d'usuaris, i que han estat ben acollides pels grups beneficiaris. Aquestes accions s'han anat ampliant fins al punt que es va veure com a necessària la creació del projecte de LF, que ha de permetre realitzar una tasca més 'coherent i organitzada", segons el consistori.

Accions de "cost zero"

Es tracta d'un projecte a llarg termini que ha d'anat creixent, tot i que en aquesta fase inicial es busquen accions de cost zero. Si en el futur apareixen formes de finançament s'ampliaran les actuacions amb l'objectiu final d'incloure el projecte en un pla de lectura general. Així mateix, LF s'emmarca dins el pla de biblioteques, segons va explicar la tinenta d'alcalde de Cultura i Educació, Lluïsa Faxedas.

Els convenis consisteixen en llegir a les persones de la residència que per algun problema de salut tenen dificultats lectores; proporcionar llibres i altres documents de la Biblioteca Ernest Lluch als residents; acompanyar els avis a la biblioteca com a activitat complementària, i conduir el club de lectura fàcil de la residència.

En l'àmbit de la gent gran, ara el pròxim objectiu és portar la lectura a casa seva, segons ha avançat Faxedas. Encara falta, però, per arribar als nivells d'altres països amb més tradició de projectes relacionats amb la lectura. Suècia, per exemple, ja publica els seus llibres adaptats -amb característiques com la lletra més gran o continguts de fàcil comprensió- per a col·lectius amb dificultats per accedir-hi. Una fita encara llunyana però que ahir es va intentar fer més propera amb la presentació del projecte de LF.