Joan Pluma última la seva marxa de l'Ajuntament de Girona i la Diputació. El tinent d'alcalde d'Urbanisme de Girona i vicepresident a la Diputació té una oferta sobre la taula del conseller Ferran Mascarell per entrar al Departament de Cultura de la Generalitat. Militant socialista i portaveu d'aquest partit tant al consistori com a l'organisme provincial, tot apunta que seguirà el mateix camí que el conseller i abandonarà les files del PSC per fomar part del nou govern de CiU que lidera Artur Mas. Servirà doncs a un partit que l'ha vist com a enemic durant anys i amb qui ha mantingut multitud d'enfrontaments molts cops precisament per temes de Patrimoni, la direcció General que ara pot acabar assumint.

Joan Pluma ja ha comunicat als dirigents del PSC de Girona i a l'alcaldessa, Anna Pagans, aquesta oferta. Ho va fer tot just ahir explicant que iniciava un període de reflexió per decidir si acceptava l'oferta del conseller de Cultura. Tant l'alcaldessa com la primera secretària de l'Agrupació Local del PSC, Glòria Plana, van confirmar ahir que Pluma havia parlat amb elles. Aquesta reflexió serà probablement molt curta i el nomenament es podria produir ja el dimarts vinent.

Ferran Mascarell i Joan Pluma són llicenciats en Història i, de fet, Mascarell ja va oferir-li la Direcció General de Patrimoni quan l'abril del 2006 va ser nomenar conseller de Cultura de la Generalitat en substitució de Caterina Mieras. Pluma estava descartat a la llista que està perfilant la nova candidata socialista per les eleccions municipals del mes de maig, Pia Bosch. El seu nom sonava com a gerent del Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

Com a responsable d'Urbanisme, Pluma serà recordat a Girona entra altres qüestions pel conflicte amb els propietaris del Xalet Tarrús del carrer de la Rutlla, on després d'anys de litigis amb els propietaris i de recursos als Jutjats, el cas va acabar quan l'Ajuntament va pagar una indemnització de 1,3 milions d'euros i permetent sòl edificable als amos de la finca. Tot plegat perquè en el Pla General es va concedir sòl urbanitzable a tot l'entorn del xalet a excepció d'aquesta finca, que es va protegir.

La més que possible marxa d'un dels estendarts del socialisme gironí al partit "rival" va provocar que els telèfons dels militants del PSC traiessin fum durant bona part del dia d'ahir. La majoria de polítics van mantenir silenci o es van expressar amb cautela respecte a la possible marxa de Pluma. És el cas de la portaveu d'ERC a Girona, Cristina Alsina, qui prefereix esperar saber com pot afectar al govern local. Mentrestant, la portaveu del PP a Girona, Concepció Veray, es va mostrar només relativament sorpresa per aquesta oferta a Pluma, conegut per la seva qüestionada gestió amb el conflicte del xalet Tarrús. Només relativament perquè va voler posar èmfasi en el fet que mica a mica s'està gestant "la sociovergència" a Catalunya. En aquest sentit va indicar que el PP és l'única alternativa real a la ciutat. Si finalment Pluma confirma la seva marxa al Govern de CiU quedarà per veure que fa amb el carnet de militant. La primera secretària de l'agrupació local assenyalava ahir que no demanarà a Pluma que deixi el partit però sí que espera que estigui un temps sense prendre part activament en l'Agrupació Local. A nivell d'Ajuntament, la seva renúnica podria significar l'entrada de Glòria Plana, seguint la llista de les darreres eleccions . Els següents noms són Salvador Vilagran, Xavier Amores i Helena Calvelo.