Més de 3.000 persones han recorregut els carrers de Salt en un clam silenciós a favor de la convivència. Alguns moments de tensió no han enterbolit la manifestació, iniciativa de les enitats per demostrar que els veïns estan units contra la violència. 'Sempre hi ha algú que crida', ha afirmat la portaveu de les entitats Cesca Terrón que demana que aquests crits aïllats no emmascarin el missatge d'unió de forces per treballar pel futur de la població. Més de 200 entitats, una vintena de col·lectius immigrants, han participat en la mobilització. Els organitzadors qualifiquen la manifestació d'èxit.

Milers de persones han assistit a la crida unitària de les entitats de Salt. Sota una única pancarta amb el lema 'Volem viure a Salt en pau i bé', els veïns s'han anat aplegant al lloc d'inici de la manifestació, la plaça dels peixos. Confeccionar la capçalera de la manifestació ha generat algunes tensions entre alguns veïns que creien que només hi havia els portaveus de les entitats de col·lectius immigrats. Finalment, la cinquantena de voluntaris del servei d'ordre -tots voluntaris de les entitats- han pogut garantir que la marxa arrencava pacíficament.

Eren les 12.10 h quan la manifestació ha aconseguit arrencar a pas lent. Hi ha hagut algun moment de tensió quan algun veí ha alçat la veu però de seguida l'han fet callar entre el conjunt de manifestants i els voluntaris. Famílies amb nens, gent gran, joves i adolescents de tots els orígens s'han sumat a la manifestació per, simbòlicament, unir esforços per treballar pel futur de Salt.

Els veïns han anat des de la plaça dels peixos fins la plaça de l'ajuntament baixant pel carrer Major. Davant la casa de la vila han llegit un manifest consensuat per totes les entitats.

El manifest, llegit per la jutgessa de pau de Salt, Maria Carbó, també ha expressat la voluntat de Salt de treballar plegats i ha demanat als regidors de l'ajuntament que obviïn les trifulgues polítiques i uneixin esforços. 'Exigim que facin bé la seva feina amb autèntica vocació de servei', diu el manifest.

Penes més dures pels reincidents

El punt que ha aixecat més reaccions ha estat el que exigeix a Justícia que faci una 'revisió valenta de la llei' que contempli penes per als delinqüents multireincidents. La societat civil de Salt ha exigit avui a les administracions solucions a favor de la convivència i que es revisi la llei per castigar més durament la multireincidència, per aconseguir així poder "viure en pau i bé" i deixar enrere els altercats soferts els últims dies.

Aquesta petició ha estat formulada a través del manifest unitari que ha llegit la jutge de pau, Maria Carbó, al terme de la manifestació celebrada aquest matí a Salt a favor de la convivència, que ha reunit a unes 3.000 persones.

En el manifest, subscrit per més de dues-centes entitats del municipi, se sol·licita al Consistori i a la Generalitat "que facin bé el seu treball" i "amb autèntica vocació". "Exigim qualitat i transparència en la seva feina perquè Salt sigui el poble que nosaltres, els saltencs, volem. Volem fets. Volem que tots els qui estiguin en les administracions públiques, ja que estan al servei del poble, treballin fort, amb objectius clars, operatius i que es puguin aconseguir per marcar el full de ruta que permeti la millora progressiva del nostre municipi", pregona el manifest.

En aquest sentit, a la conselleria d'Interior, la societat civil de Salt li ha demanat que "la seguretat no sigui un fet puntual" i a la de Justícia li ha subratllat la necessitat de fer "una revisió valenta de la llei que contempli penes per a delinqüents multireincidents", un missatge que ha despertat una sonora ovació dels milers de congregats a la plaça de l'Ajuntament.

També el manifest unitari també demana a la conselleria d'Educació un ensenyament de "qualitat", en considerar que, amb els actuals recursos, "no es pot fer aquest treball". Al departament de Benestar Social de la Generalitat se li ha demandat "sensibilitat per atendre totes les persones que estan en risc d'exclusió social".

L'últim missatge a les administracions l'han dirigit a l'alcaldessa i regidors del consistori de Salt per demanar-los "un gran pacte de ciutat, siguin quins siguin els colors polítics" per "millorar la qualitat de vida" dels veïns.

Després dels esdeveniments de les dues últimes setmanes, amb crema de vehicles i contenidors arran de l'accident sofert per un jove marroquí que fugia de la policia i que finalment va morir a causa de les ferides, el poble, a través del manifest, ha demanat "no aparèixer davant els ulls del món com un focus de violència, racisme, xenofòbia i malestar".

"Si la ciutadania ha aconseguit sortir tots a una, ara us toca a vosaltres posar-vos d'acord i treballar", subratllava el discurs de la jutge de pau, que concloïa que si totes les parts es dediquen amb responsabilitat i il·lusió "segur" que sortiran endavant.

Una lliçó d'unitat

Un pilar dels Marrecs de Salt ha posat el punt final a la manifestació. L'anxaneta ha desplegat una bandera amb l'escut de Salt i després l'ha entregat a l'alcaldessa.

Els portaveus de les més de dues-centes entitats i associacions que han convocat la manifestació d'avui a Salt a favor de la convivència l'han qualificat d'"èxit" rotund, a l'estimar que suposa un punt i a part en la història recent del municipi.

Veïns de tots els orígens i religions però amb un mateix objectiu: viure en pau i tranquil·litat a Salt. La manifestació l'han impulsat les entitats saltenques i ha rebut el suport de més de 200 entitats, una vintena de col·lectius immigrants. Mohamed Cheriya, membre de l'ONG Codenaf, creu que cal treballar 'des de la base' i diagnosticar quins són els problemes de convivència per atacar-los d'arrel. 'Cal buscar fórmules perquè no tornin a passar aquestes coses', ha afirmat.

'Ha estat una lliçó per a les persones que han pensat que Salt és un poble dividit', ha afirmat Mohamed Houri, portaveu de les entitats immigrants, que creu que l'assistència a la manifestació de persones que han nascut fora del país simbolitza 'un punt i apart' i 'un nou punt de partida'. 'Hem demostrat que volem construir la pau', conclou.

El portaveu dels comerciants, Lluís Mateu, també reforça aquesta idea de 'punt d'inflexió'. Sosté que la manifestació és un punt de partida que permet 'obrir un futur d'esperança'. 'Ara és l'hora de la política, que les administracions assumeixin reptes i responsabilitats', ha llançat el guant Mateu.

Mateu ha demanat que la unió demostrada per la ciutadania es traslladi ara a l'àmbit polític, així com que l'augment d'efectius policials a Salt dels últims dies "no sigui un fet puntual". Els portaveus dels diferents col·lectius convocants han restat transcendència a alguna veu contrària a la presència d'immigrants que s'ha sentit durant el transcurs de la manifestació i han subratllat que "el 99 per cent dels que han acudit a la concentració ho han fet de manera cívica i en silenci".