La Generalitat i l'Ajuntament de Salt començaran a aplicar aquest trimestre un pla de mesures de xoc en el municipi, esquitxat per recents episodis de violència, ha revelat el conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries.

En una entrevista a Europa Press, el conseller ha revelat que la seva trobada amb l'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, per consensuar el pla transversal d'actuacions, es produirà la setmana que ve oa principis de la següent amb l'objectiu de fixar objectius a curt, mitjà i llarg termini.

Les mesures urgents, que implicaran a la Conselleria d'Interior, seran efectives en "tres o quatre mesos" en nom de que la gent del carrer "palpi" que s'estan fent coses per restaurar la convivència i cohesió social que només "poques persones "es neguen a respectar, ha lamentat el conseller.

"La presència policial és important perquè garanteix seguretat i tranquilitat, la gent necessita saber que si hi ha un delicte s'actua i es porta a la persona davant la Justícia", ha defensat Cleries.

El conseller ha justificat la seva absència de la manifestació contra la violència d'aquest dissabte, i ha mostrat respecte cap als presents: "Personalment crec que necessitem calma, i reclam a tots aquesta calma i voluntat de fer les coses amb tranquil.litat, tenint en compte que hi ha persones indignades autòctones i estrangeres ".

El pla anunciat, també en coordinació amb la Delegació del Govern a Girona i obert a entitats civils, atacarà amb "contundència" aspectes com la multireincidència de vàndals, les altes taxes d'atur i fracàs escolar, amb les conselleries de Justícia, Empresa i Ocupació i Ensenyament, a més de la de Territori i Sostenibilitat per planificar redissenys urbanístics a llarg termini.

Ha de ser "un pla d'actuació concret de totes les institucions amb la màxima col.laboració institucional", que inclourà mesures preventives per evitar nous incidents com a major presència d'educadors socials al carrer.

"El que hem d'intentar amb tots els mitjans és que això no es repeteixi en cap altre lloc", ha asseverat el conseller que ha constatat que "hi ha certes persones i grups que es volen aprofitar d'aquest tipus de situacions".

Drets i deures dels immigrants

En el seu discurs, ha exhibit la seva posició intermèdia entre el "excessiu bonisme" envers els immigrants i la xenofòbia instal.lada en alguns grups, defensant la necessitat que els immigrants gaudeixin dels seus drets, però que també compleixin amb els seus deures.

"No hi ha un nosaltres i un vosaltres, sinó persones amb drets i deures; i sovint, es parla més dels drets i hem de fer pedagogia en aquest sentit".