La Comissió de Videovigilància de Catalunya

ha autoritzat l'Ajuntament de Salt (Gironès) a instal·lar 22 càmeres de seguretat a diferents punts del municipi. La primera fase del projecte consta de set càmeres, que se situaran a la plaça de l'Ajuntament i als carrers Àngel Guimerà i Francesc Macià. Es preveu que ja funcionin d'aquí a tres mesos. Posteriorment, s'instal·laran nou càmeres més al carrer Torres i Bages, també al sector centre. Les càmeres gravaran les 24 hores del dia i poden identificar nítidament una persona fins a dotze metres de distància. L'alcaldessa Iolanda Pineda confia que els dispositius tindran un efecte dissuasori i ajudaran a reduir els delictes i actes incívics al municipi.

L'Ajuntament de Salt ha dissenyat un projecte que preveu instal·lar 22 càmeres de seguretat al sector centre, el parc de la Massana i també a la plaça Catalunya. La primera fase del projecte inclou set càmeres als carrers Àngel Guimerà i Francesc Macià i també dóna cobertura a la plaça de l'Ajuntament. El cost d'aquestes set primeres càmeres, que han d'estar funcionant en tres mesos, és de 55.000 euros que paga íntegrament el consistori.

Salt té des del principi de la legislatura diverses càmeres situades als aparcaments de la zona esportiva i també al parc Monar on l'ajuntament va decidir posar-hi aquests dispositius per evitar els robatoris a l'interior de vehicles que castigaven aquests punts. Segons ha explicat l'alcaldessa, Iolanda Pineda, les càmeres han donat bon resultat i pràcticament s'han acabat els furts en aquestes zones. A banda d'aquestes càmeres situades a la via pública, també n'hi ha al mercat municipal i a la Factoria Cultural de la Coma Cros.

Ara però les noves càmeres que s'aniran instal·lant progressivament estan pensades per gravar les 24 hores carrers de la ciutat. Segons ha explicat Pineda, confien que les càmeres tinguin un efecte 'dissuasori' sobre els delinqüents que habitualment cometen delictes en aquesta zona del sector centre, el més conflictiu de la ciutat. Els robatoris, delictes contra el patrimoni i les persones són els més habitual en aquests carrers.

Les càmeres estaran anunciades amb un rètol -perquè així ho indica la normativa- i, per això, l'alcadessa confia que els lladres s'ho pensaran dues vegades a l'hora de cometre algun delicte. A més, Pineda ha dit que les càmeres també tenen per objectiu arribar a identificar la persona que comet, per exemple, un robatori en ple carrer. Les càmeres tenen visió nocturna i poden identificar nítidament una persona fins a 12 metres de distància. Pineda ha explicat que s'han instal·lat 'de manera estratègica' perquè una persona sigui detectada per alguna de les càmeres que hi ha a la zona.

A més, l'ajuntament confia que aquests dispositius també contribuiran a reduir els actes vandàlics i l'incivisme als carrers ja que el consistori podrà recórrer a les gravacions per identificar veïns que vulnerin les normes de convivència.

Concretament, de les set primeres càmeres, dues donaran cobertura a la plaça de l'Ajuntament, n'hi haurà dues més a la cantonada del carrer Àngel Guimerà amb Francesc Macià -a l'extrem sud de la plaça Llibertat-, una altra càmera a les Bernardes i dues més a les cantonades d'Àngel Guimerà amb els carrers Pacheco i Doctor Ferran.

Nou càmeres en una segona fase

L'Ajuntament de Salt ja té pressupostada una altra fase que consistirà en la instal·lació de nou càmeres més al carrer Torres i Bages i que costarà 47.000 euros. Aquesta fase s'inciarà un cop s'hagi acabat amb la instal·lació de les set primeres càmeres al sector centre.

Un cop s'hagin completat aquestes primeres fases, Pineda ha explicat que s'arribarà a les 22 càmeres segons les necessitats que hi hagi a cada punt de la ciutat i el pressupost de què disposi l'ajuntament.

La voluntat del consistori és arribar a tenir 44 càmeres filmant les 24 hores als carrers de Salt però, de moment, tenen el vist-i-plau de la Comissió de Videovigilància per a posar 22 dispositius al sector centre, el parc de la Massana i la plaça Catalunya. L'alcaldessa ha explicat que s'han prioritzat les zones on hi ha més queixes veïnals i on es cometen més delictes.

Aquesta mateixa setmana, Figueres ha anunciat que instal·larà aquestes càmeres en tres punts de la ciutat i que començaran a funcionar al maig.