Una taca escumosa va recórrer ahir al migdia part del riu Onyar al seu pas per la ciutat de Girona, sense que se'n sàpiga exactament la procedència. L'Ajuntament va detectar-la i està estudiant si el seu orígen podria ser les obres del Tren d'Alta Velocitat (TAV), a la zona del parc Central.

L'escuma apareixia al riu Onyar procedent de la séquia Monar a la desembocadura que hi ha al costat del pont de Pedra. La taca recorria el riu fins que s'acabava dissolent, ja pràcticament a la desembocadura del riu Ter. Durant una estona va quedar molt visible per als vianants que eren a la zona.

Algunes connexions de les obres del TAV al parc Central, on s'està fent la futura estació intermodal arriben fins a la séquia Monar, una infraestructura soterrada que trasllada aigua del Ter fins a l'Onyar per incrementar l'aigua del riu a la zona de les cases de colors.

En cas que es confirmés que es tracta d'algun vessament procedent de les obres del TAV, no seria el primer cop que les tasques de l'alta velocitat tenyeixen els rius de la ciutat. El juny del 2009, el riu va canviar el color habitual i es va tenyir de marró. Tant tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua com de la companyia d'aigües van prendre mostres i durant uns dies es van analitzar per aconseguir saber de qui producte es tractava.

No es va descartar del tot que els treballs del tren tinguessin relació directa amb el color distorsionat de l'aigua. Sí que pràcticament es va descartar que s'hagués produït un vessament de benonita (un materia argilós que s'utilitza per cimentar al pas de la tuneladora i que va inundar una nau industrial a la zona de Mas Xirgu i que va provocar diferents incident en un aparcament prop del Parc). Es va apuntar a algun altre tipus de substància amb més calç, que no obstant no era perjudicial per al medi. Una situació semblant es va reproduir al Güell.