Els treballs de recerca de cinc investigadors de la Universitat de Girona han acabat derivant recentment en una Empresa de Base Tecnològica (EBT), el que antigament es coneixia com a spin-off. Una EBT es crea amb el suport de la Unitat de Valorització de la UdG i explota els resultats procedents de la investigació científica. Newronia (el nom és un joc de paraules entre ´neurona´ en català, ´new´ en anglès i ´ia´, les sigles d´intel·ligència artificial) apareix en el mercat per la necessitat creixent que tenen les empreses que utilitzen mitjans de transport per dur a terme les seves activitats, d´optimitzar els recursos disponibles. Empreses, com ara, les de missatgeria o les de transports, la policia, les ambulàncies o els bombers. Per assolir una planificació i una programació de tasques més eficient i efectiva, als clients potencials els calen noves eines, més intel·ligents i adaptades a una realitat cada cop més complexa.

L´equip fundacional de Newronia està format pels investigadors Beatriz López, Joaquim Meléndez, Dídac Busquets, Víctor Muñoz i Javier Murillo, tots ells pertanyents al grup de recerca eXIT (Enginyeria de Control i Sistemes Intel·ligents), que en els darrers anys ha liderat amb uns resultats excel·lents projectes d´intel·ligència artificial aplicats a l´empresa, com per exemple l´establiment de la programació del transport sanitari amb tota la dificultat que comporta la coordinació d´aquest servei essencial.

Planificació automàtica

Newronia proporciona solucions TIC (Tecnologies de la Informació i Comunicació) fetes a mida per a la planificació automàtica de serveis, com també assessoria a les empreses, que deriven en tres millores específiques. La primera d´elles rau en la reducció de costos minimitzant el consum de recursos. La segona, conseqüència de l´anterior, consisteix en la disminució de les emissions de CO2 (un gas generat per la combustió de diòxid de carbó que contamina el medi ambient) retallant el número de vehicles emprats en el desenvolupament d´una activitat concreta o establint rutes més operatives que facin baixar la xifra de desplaçaments. Augmenta també la qualitat del servei que s´ofereix al client, ja que, entre altres ítems, els horaris són respectats estrictament. Per finalitzar, l´empresa adquireix la capacitat de reaccionar davant dels imprevistos que es poden originar en el desenvolupament de les activitats planificades.

´Cloud Computing´

El projecte empresarial Newronia, amb seu al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i que inicialment donarà feina a dues persones però que en el termini d´un parell d´anys pretén augmentar significativament la plantilla, disposa de planificadors automàtics de diferents graus de complexitat per a empreses grans, mitjanes i petites. Actualment està desenvolupant solucions per ajudar també als autònoms. La tecnologia emprada està basada en el ´cloud computing´ (la programació del servei es fa des d´un servidor allotjat a Internet), que aporta solucions innovadores i flexibles a problemes reals en un temps d´execució perfectament definit.