El delegat del Govern de Girona, Eudald Casadesús, s'ha reunit aquest dijous amb una quinzena d'alcaldes del Gironès per parlar sobre l'actual situació econòmica. Els representants del consell s'havien queixat anteriorment del retard en els pagaments del Govern que feien perillar el manteniment dels Serveis Socials o les ajudes per a la gratuïtat del menjador escolar. Segons ha manifestat Casadesús, la voluntat del Govern és fer els pagament que s'arrosseguen i estar 'al dia' abans de l'estiu. 'Som conscients que són moments difícils i que els ajuntaments necessiten els diners', ha manifestat Casadesús. La presidenta del consell, Cristina Alsina, reconeix que el Govern els deu 4 milions d'euros.

El consell comarcal del Gironès és la institució que subministra als ajuntaments recursos per pagar, entre d'altres, els menjadors escolars o part dels serveis socials. Amb l'entrada del nou Govern i també davant la difícil situació financera, els alcaldes s'han trobat amb el delegat del Govern, Eudald Casadesús, per fer intercanvi d'impressions.

El consell té un pressupost de 20 MEUR per aquest 2011 i, segons la presidenta, Cristina Alsina, el Govern encara deu 4 MEUR a l'ens de pagament endarrerits des del 2010. Aquesta situació, segons descriu Alsina, fa que per exemple s'hagin hagut de demanar pòlisses per avançar diners a les AMPES a l'espera de les subvencions per a la gratuïtat del menjador escolar en els casos de famílies amb menys recursos.

'És una cadena i si no ens posem al dia amb els pagaments la bola es va fent grossa', ha explicat Alsina. Per això, una de les principals peticions que el consell ha fet al delegat és una major celeritat per cobrar els diners que provenen del Govern. El delegat ha recollit la demanda i ha promès que abans de l'estiu el consell haurà rebut tots els diners pendents. 'Ara que el pla d'estabilitat financera de la Generalitat ja està més consolidat en les properes setmanes podrem anar fent els pagaments pendents', ha anunciat Casadesús. Bàsicament, els diners que el consell té pendents d'ingressar són per obres del Pla Únic d'Obres i Serveis, els Serveis Socials i temes d'ensenyament com el menjador escolar.

Crítiques a Endesa

Un altre dels temes que s'ha posat sobre la taula durant la reunió ha estat referent a la nevada del passat 8 de març. Segons ha explicat la presidenta del Consell Comarcal, Cristina Alsina, Endesa 'no ha complert' el compromís que havia contret, segons la presidenta, amb alguns ajuntaments després de la nevada.

Alsina ha explicat que després d'una reunió el passat mes de juny, Endesa s'havia compromès a presentar als alcaldes un pla de contingència per explicar el reforç que tenia previst fer de les línies i també distribuir a 127 municipis uns 'kits elèctrics d'emergència' per tal que els alcaldes poguessin reaccions en cas de caiguda del subministrament.

Segons ha denunciat Alsina, aquests dos compromisos encara no s'han fet realitat i per això han demanat al delegat del Govern que faci d'intermediari amb la companyia per tal que les reclamacions dels alcaldes es compleixin.

Aquesta mateixa setmana però Endesa ha manifestat que si es repetia la nevada de l'any passat la companyia estava preparada per posar generadors 'allà on calgui'. Casadesús s'ha compromès també ha preguntar a Endesa sobre aquests temes.