03 de març de 2011
03.03.2011
Per evitar problemes de seguretat

Salt vol eliminar els amuntegaments als balcons

Engeguen una campanya informativa entre els veïns, que s'enfrontaran a multes de fins a 750 euros si no netegen

03.03.2011 | 11:16
El president d´una comunitat de veïns de Sagrada Família observa un dels edificis on es vol actuar |

Evitar que els balcons es converteixin en trasters plens d'andròmines que provoquin problemes de seguretat o fins i tot de salubritat. Salt ha començat una campanya que preveu «rentar la cara» a les façanes dels edificis de la població eliminant la brutícia dels balcons. Primer hi haurà una campanya informativa amb un porta a porta dels agents cívics. Quinze dies més tard, seran els agents de la Policia Local els que avisaran que és una norma que cal complir. Si en un termini de quinze dies més els veïns han fet cas omís de les recomanacions i continuen tenint deixalles amuntegades als balcons, els multaran. La sanció prevista és de 200 euros però pot arribar fins als 750 en casos de reincidència.

Primer van ser les antenes parabòliques i ara els trastos acumulats als balcons. La campanya de l'Ajuntament de Salt per eliminar la brutícia de les façanes va adreçada principalment a la zona centre, la plaça Catalunya, els carrers Filadores i Teixidores i els pisos vells de la Massana i la zona de Pep Ventura, on han detectat aquests amuntegaments en alguns balcons. L'alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC), va informar ahir que hi ha alguns incompliments «flagrants» de l'ordenança de convivència, amb vàters o rodes de cotxe en alguns balcons.

Aquestes acumulacions de deixalles poden provocar problemes de seguretat, perquè poden acabar caient al carrer i fent mal a algú que passi per sota l'edifici, i també de salubritat, perquè són focus de proliferacions d'insectes.

A més a més, donen mala imatge i enfosqueixen alguns carrers del municipi, segons va afirmar Pineda. Per aquest motiu, el tinent d'alcalde Mingo Àlvarez (PSC) va explicar que ja han començat una campanya informativa amb els agents cívics, que visiten els veïns a casa seva durat les tardes. Ho han fet al grup Sagrada Família, que compta amb 200 habitatges aproximadament.

Segons el protocol d'actuació que han fixat des del consistori, primer es remet un escrit als presidents de cada comunitat de veïns. Després, els agents cívics informaran els ocupants de cada habitatge.

Uns dies després, hi anirà la Policia Local, que advertirà els veïns que han de netejar els balcons i els explicaran que o deixen d'utilitzar el balcó de traster o els multaran. Si quinze dies més tard encara no han complert amb la norma, els multaran amb 200€. Les sancions poden arribar fins al 750€ en cas de reincidència.

Mingo Àlvarez va recordar que amb la campanya per eliminar les antenes parabòliques ja van utilitzar aquest sistema, que han comprovat que és efectiu i que normalment no cal arribar a multar.

Dificultats afegides

El consistori admet que, a diferència de les parabòliques, el cas és una mica més complex perquè hi ha matisos sobre el que es pot o no es pot tenir als balcons. Pineda va avançar que seran «flexibles» i que només multaran qui realment tinguin els balcons plens d'andròmines i que no facin cas.

La campanya per retirar les antenes parabòliques, que preveia multes de fins a 3.000 euros en cas d'incompliment, es va saldar amb la retirada de 892 antenes. Pineda va informar que només va caldre posar deu sancions i que 884 de les antenes es van retirar voluntàriament. Igual que faran amb els balcons, també fan reportatges fotogràfics i controlen que se segueix complint la normativa i no es tornen a instal·lar antenes a les façanes, sinó que es posen de forma comunitària.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook