El Departament de Salut preveu estalviar en l'atenció dels especialistes, amb l'establiment de «barreres» sanitàries per filtrar l'atenció als pacients, i en les operacions quirúrgiques no urgents, dues mesures que presumiblement faran augmentar les llistes d'espera en un 3%. Aquests són dos dels canvis principals del «Pla de mesures urgents per a la sostenibilitat del sistema sanitari 2011», que el conseller de Salut, Boi Ruiz va presentar ahir a un centenar de directors i presidents dels centres sanitaris catalans.

Aquest pla de xoc està concebut per fer front a la crisi econòmica i preveu retallades properes als 1.000 milions d'euros, corresponents al 10% del seu pressupost. Això passa en part per fer que els ciutadans participin en l´«esforç col·lectiu per garantir la sostenibilitat del sistema». En aquesta línia, Ruiz va anunciar que els malalts a Catalunya hauran d´«esperar més» i seran atesos «una mica més lluny» del seu domicili, encara que va assegurar que «no ens carregarem el model de proximitat sanitària impulsat no només pel tripartit, sinó també per anteriors governs de Jordi Pujol», i que, segons ell, és insostenible econòmicament.

El pla de xoc garanteix, segons el parer del conseller, totes les prestacions sanitàries que s'ofereixen actualment i les seves mesures «tindran un impacte mínim en l'atenció que rep el pacient», tot i reconèixer que les llistes d'espera s'incrementaran. El passat any 2010 els pressupostos de salut a Catalunya es van tancar amb un dèficit de 850 milions d'euros, cosa que requereix una reforma estructural del sistema per garantir la seva sostenibilitat futura, va recordar Ruiz.

El pla s'estructura en cinc àmbits d'actuació, dels quals la simplificació de l'estructura administrativa de la sanitat catalana suposarà el major estalvi (del 25%), i també s'ha anunciat una rebaixa del 2% del preu que es paga per les actuacions sanitàries als centres sanitaris concertats i l'Institut Català de la Salut (ICS).

A més de rebaixar un 2% en el preu de les prestacions sanitàries i assistencials que donen els centres concertats i també l'ICS, s'aplicarà un model de gestió clínica de les llistes d'espera, basat en la urgència, de manera que determinades patologies que no tenen risc per a la vida «s'han de demorar» en el temps, va indicar.

Pel que fa a l'àmbit farmacèutic es prendran mesures d'estalvi, potenciant els medicaments genèrics i altres alternatius a menor preu.

Aquesta retallada en farmàcia i en la prestació de serveis sanitaris i assistencials tindrà un impacte previst sobre la reducció de la despesa d'entre el 8% i el 11%, segons estimacions de Salut.

Càrrega contra Sanitat

El conseller també va considerar que l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) actua amb «deslleialtat institucional» en carregar al sistema sanitari català l'atenció de treballadors que haurien de ser atesos per les mútues d'accidents de treball.

Per altra banda, el conseller tampoc va precisar en el pla de xoc si la construcció del nou hospital Trueta es farà o no. De moment, les mesures preveuen un ajornament de les inversions no iniciades, redacció de projectes i la contractació d´obres i equipaments. Amb tot, Ruiz va reflectir que el 40% de les actuacions del pla d´inversions en Salut no es veurien afectades, tot i que no va concretar si les que fan referència al nou Trueta formaven part d´aquest percentatge o, per contra, es veurien afectades pel pla de xoc.