El Centre de Salut Jove va detectar un repunt dels casos d'adolescents que pateixen o han patit abusos sexuals al llarg de la seva vida. La directora del centre, Carme Fornells, va informar que l'any passat 29 nois i noies van rebre atenció psicològica per aquest motiu. Uns 1.900 joves de fins a 25 anys van passar al llarg de l'any per aquest centre per problemes d'indole psicològica o sexual.

L'Ajuntament de Girona té establert un protocol que permet denunciar a la policia si l'agressió s'està produint en aquell moment o hi ha risc que es repeteixi. En el cas que els abusos s'hagin produït fa temps, el Centre de Salut Jove ho afronta amb suport psicològic. Tot i això, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Joan Olóriz, va admetre que hi ha poca pràctica i s'han de buscar suports en entitats que ja hi treballen.

Prevenir els riscos

El Centre de Salut Jove fa una tasca de de promoció de la salut entre els joves i també de prevenció de les sitaucions de risc. Per aquest motiu es fan activitats educatives, orientatives i assistencials. L'equipament -que es va refundar a partir de l'antic centre de planificació familiar- va atendre l'any passat 25 nois i 342 noies per primer vegada. A més, en 1.213 casos, els joves ja havien utilitzat aquest servei. En els darrers 4 anys, gairebé s'ha doblat el nombre de visites de joves rebudes.

El principal motiu de consulta psicològica són per orientació personal, per qüestions afectives, per les relacions familiars o les de parella. En relació amb la salut sexual és la visita ginecològica, el mètode anticonceptiu o les molèsties genitals.

Les consultes per consum de tòxics van ser només cinc per la baixa percepció de risc que tenen els joves respecte a aquesta pràctica. L'Ajuntament preveu un programa de sancions alternatives perquè els joves coneguin els riscos.