L'Oficina Municipal d'Habitatge de Girona va tramitar l'any passat 794 expedients de l'anomenat "lloguer just" dels quals 308 persones (38%) ja estan cobrant l'ajut. Són persones amb dificultats econòmiques. En canvi, 290 peticions (37%) ja han estat rebutjades perquè el sol·licitant no compleix els requisits i els 193 restants (25%) no estan pendents de la resolució. El pagament d'aquest ajut correspon a la Generalitat de Catalunya i suposa un total d'aproximadament un milió d'euros. El tinent d'alcalde de Serveis Socials de l'Ajuntament de Girona, Joan Olòriz, va indicar ahir que la continuació d'aquests ajuts per al 2011 és ara mateix "una incertesa". Si el programa "no continués, seria un problema per l'Ajuntament" va assenyalar el responsable municipal, ja que les persones que ara reben aquest ajut del Govern català requeririen atenció municipal en els denominats "ajuts d'urgència". "L'Ajuntament no podria satisfer-los", va alertar Olòriz. Cada un dels ajuts pot arribar a un màxim de 240 euros al mes.

Des que van començar a existir aquests ajuts, cada anys hi ha hagut més tramitacions. El 2006 eren 140, un any més tard ja eren un centenar més. El 2008 es van enfilar fins a les 422 tramitacions i el 2009 van ser 669 expedients.

La mateixa Oficina ha tramitat un altre tipus d'ajut en el lloguer. En aquest cas els de la Renda Bàsica d'Emancipació, que finança el Govern de l'Estat i que suposen 210 euros al mes per als beneficiaris, que necessàriament són joves. També evoluciona a l'alça. El 2010 va tancar amb 1.197 tramitacions, quan l'any anterior havien estat 732.

Mediació pel lloguer social

Altres serveis de l'Oficina Municipal d'Habitatge són la Borsa de Mediació pel lloguer social, els habitatges de protecció oficial i els habitatges d'inserció social. Pel que fa a la mediació pel lloguer social, enguany s'han tancat ?contrac?tes per 45 pisos. En total, ara hi ha una borsa de lloguer de 113 habitatges que l'Ajuntament destina a persones amb dificultats econòmiques. Els propietaris tenen garantit gràcies a la mediació de l'Ajuntament que cobraran i tindran el pis en condicions i els llogaters paguen un 20% menys del que seria el preu del mercat. Olòriz va explicar que segueixen fent campanyes per tal que els amos dels pisos buits s'afegeixin a la borsa pels beneficis que s'obtenen.

Pel que fa als pisos de protecció, enguany se n'ha sortejat 75, tots de lloguer, a lla plaça de toros i al sector est. La borsa total és de 170. Pel que fa a habitates d'inserció, el 2011 se n'hi han incorporat 9 i ja sumen 20 pisos.