Una xarxa telemàtica permet diagnosticar trastorns cognitius a la gent gran evitant que s'hagin de desplaçar a centres hospitalaris. Un sistema pioner, que va començar a funcionar al parc hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès), permet que el personal d'infermeria o els metges de l'atenció primària entrin les dades a la xarxa i les rebi l'especialista perquè pugui diagnosticar. Aquest sistema no sempre funcionarà perquè a vegades l'especialista no en tindrà prou amb aquestes dades i necessitarà citar el pacient. El sistema permet escurçar el temps a l'hora d'emetre un diagnòstic passant dels vuit mesos a les setmanes i també evita desplaçaments a persones que poden tenir problemes de mobilitat.

S'anomena projecte de telemedicina asincrònica per al diagnòstic de trastorns cognitius i és un programa que permet que des de l'atenció primària es recullin dades per al diagnòstic d'aquests trastorns en la gent gran. Bàsicament serveix per diagnosticar gent gran que pateix demències, trastorns de conducta o psicogeriàtrics. El principal avantatge és que es poden compartir les dades a través de la xarxa i així les poden recopilar des de l'atenció primària i fer-les arribar al metge especialista.

Un dels responsables del projecte, Rafael Cubí, ha explicat que d'aquesta manera s'evita que gent gran, moltes vegades amb problemes de mobilitat, s'hagin de traslladar fins als centres hospitalaris. Només ho han de fer quan realment és necessari. 'La infermera pot recollir les dades i enviar-les telemàticament a l'especialista', explica Cubí que afegeix que el fet que el metge pugui resoldre els dubtes o el diagnòstic d'aqeusta manera evita desplaçaments innecessaris.

Durant tres anys aquest sistema s'ha implantat a l'hospital de Salt, on l'han provat amb èxit. Cubí ha explicat que estan a punt per ampliar-lo a totes les àrees bàsiques de la zona de Girona i, fins i tot, estendre'l a tot Catalunya.