Encara que l'expulsió de Morad El Hassani ha estat la més mediàtica, no ha estat l'única. La Policia nacional va aconseguir extradir al voltant d'uns cinquantena de delinqüents reincidents al llarg del 2010 que residien en municipis de l'àrea urbana de Girona. En totes les comarques gironines, durant l'any passat, es van produir 101 expulsion, de les quals un 95% eren de persones amb antecedents penals. Els agents també recorden que almenys una desena de persones es van adreçar voluntàriament fins la comissària per ser extradits al seu país.

El serveis d'estrangeria i els agents afirmen que les expulsions s'ha de fer de manera discreta i no es vol l'atenció mediàtica que ha generat el cas de Morad El Hassani. Encara que els tràmits es van fer en poques hores, la feina portava 3 mesos preparant-se. Va ser la petició de la mateixa alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda (PSC), en una junta de seguretat, que es reuneix cada tres mesos.

En la junta de seguretat, la policia nacional va ser qui va detectar que hi havia una possibilitat per fer fora Morad El-Hassani. Es tractava de l'ordre d'expulsió que tenia pendent d'un jutjat. Després que la petició del jutge fós ratificada, es van fer tots els preparatius perquè Morad el-Hassani no el·ludís l'acció de la justicia. El delinqüent multireincident ja havia aconseguit fugir diverses vegades del centre d'internament per estrangers fins i tot provocant-se alguna lesió.

A El-Hassani, que és des de dimecres a la presó al Marroc per tràfic de drogues, se li atribuïen des de la seva arribada a Salt múltiples delictes de baralles, desordres i per violència de gènere, ja que havia agredit la seva exparella diverses vegades, i entre 2002 i 2005, va cometre robatoris i tràfic de drogues. En total acumulava una quarentena d'antecedents.

L'alcaldessa de Salt, Iolanda Pineda, havia denunciat diverses vegades la impotència que generava el fet que delinqüents reincidents fossin detinguts i retornats al carrer en poques hores. «Aquell que voluntàriament se situa fora del sistema no se'n pot beneficiar», va dir Pineda. Per això, la màxima autoritat municipal s'ha reunit paral·lelament amb fiscals, jutges i policia per aconseguir un canvi en l'actitud benèvola cap als reincidents.

Morad el Hassani

s'havia autodesignat com a interlocutor dels immigrants davant de l'Ajuntament de Salt després dels aldarulls de febrer del 2010. Les mateixes entitats d'immigrants van aconseguir anar aïllant-lo. L'alcaldessa de Salt denuncia que s'havia convertit en un «agitador de masses» i va reiterar que la seva expulsió ha estat un alliberament per als veïns de Salt i un avís per als delinqüents reincidents que «volen trencar la convivència».