Les pluges a Girona han provocat que els cabals dels principals rius estiguin creixent perillosament, inundacions en camps de cultiu, s'han hagut d'obrir les comportes del pantà de Boadella, hi ha retards a la línia de tren Barcelona-Portbou i hi ha diverses carreteres tallades.

Les intenses pluges caigudes avui i també als últims dies a la província de Girona han fet que els rius Ter, Muga i Fluvià, i també els seus afluents, vagin molt plens i en alguns casos s'han desbordat, per la forta pressió de l'aigua.

Segons que ha informat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), estan augmentant de forma permanent i per damunt de l'habitual els nivells dels rius de les conques de la Muga, el Fluvià i el Baix Ter i s'han hagut d'obrir les comportes de les preses de Boadella, el Pasteral, Portbou i Siurana.

En Boadella, a més del 85% de la seva capacitat, s'ha desembassat 45 m3 per segon, cosa que no es feia des del 2006, ja que la conca de la Muga habitualment està molt castigada per la sequera.

Des de l'ACA han indicat que s'han d'extremar les precaucions en aquests punts i evitar l'accés a les zones pròximes als rius i controlar tots els eixos vials de la zona.

L'ACA ha assegurat que cal mantenir tallats encara tots els accessos i vials que s'hagin tancat durant les últimes hores i la vigilància d'accessos i carreteres locals als municipis gironins de la Jonquera, Agullana, Cabanes, Peralada, Vilanova de la Muga, Castelló d'Empúries i Sant Pere Pescador, davant la previsió creixent dels cabals dels rius.

Amb les fortes pluges que està caient des de primera hora de la tarda el nivell de la Muga segueix creixent, especialment al tram final a Castelló d'Empúries, així com el Llobregat de Muga a Peralada (Alt Empordà).

El riu Orlina, al seu pas per Peralada, s'ha desbordat i ha inundat la zona de Olives, una zona de cultius molt pròxima al municipi, i l'aigua amenaça d'entrar en el nucli urbà i inundar les cases.

Les precipitacions persisteixen en les conques del nord-est seguint una evolució de sud a nord, per la que cal preveure el risc de crescudes en tots els municipis de les conques del Fluvià i Baix Ter, en concret als municipis de les comarques de la Garrotxa, Alt Empordà, Baix Empordà, Pla de l'Estany, la Selva i Gironès.

D'una altra banda, el Servei Català del Trànsit ha alertat que les pluges han provocat talls a les carreteres GIV-6226 a Santa Llogaia d'Àlguema, en els dos sentits de la marxa, igual que en la N-141, a Bescanó.

També s'ha vist afectada la xarxa de trens, i segons que ha informat Renfe, la línia entre Barcelona i Portbou pateix retards de mitja hora.

En direcció a Girona, els trens es desvien per Mataró i en direcció a Barcelona el trajecte s'acaba a Sant Andreu Comtal, on els usuaris poden agafar la línia 1 del metro. Renfe preveu que la situació es normalitzi en funció de l'evolució de les condicions meteorològiques.

També està tancada al trànsit per risc d'allaus la carretera que va de Sectaza a l'estació d'esquí de Vallter, que està tancada perquè l'acumulació de neu és un perill per als esquiadors.

En la Masella s'han hagut de tancar les cotes més altes per la pluja, la Molina ho ha fet per la intensa boira i a la Vall de Núria també ha reduït les zones esquiables pel risc d'allaus.

Consells

Davant la possibilitat d'inundacions, Protecció Civil recomana que quan s'està a casa no deixar a fora objectes que puguin ser arrossegats, no baixar als soterranis, i en el cas que l'aigua entri a casa, desconnectar l'interruptor general d'electricitat i tancar la clau del gas.

Si s'està al carrer o al cotxe, allunyar-se dels rius i rieres, no quedar-se en ponts i aqüeductes, no creuar els rius i circular amb precaució per vies principals i autopistes, moderant la velocitat.