Salt va inaugurar ahir el nou Museu de l'Aigua situat a la nau Kropotkin de la Coma Cros de Salt. Antigament havia estat al Mas Llorens, però l'espai va quedar petit per la dimensions del projecte i l'any 2006 es va tancar per reobrir-lo en un indret més adient. La intenció del Museu és esdevenir "un estímul per al coneixement de l'entorn, un punt de partida per conèixer Salt i la seva vinculació amb l'aigua".

Es vol donar a conèixer als visitants, investigadors i estudiants, la importància de l'aigua, no des d'una perspectiva només local, sinó més universal, des de la seva composició química fins a la seva recerca actual en altres planetes, passant per l'ús que se n'ha anat fent al llarg dels segles i la seva implicació total en la creació de la vida.

El concepte museogràfic implantat és didàctic i participatiu, amb les noves tècniques divulgadores i amb l'actualitat temàtica. S'utilitzen una combinació de suports expositius (grafisme, mòduls interactius, sistemes informàtics, maquetes i projeccions audiovisuals, entre altres) i de suports interactius (informació visual, sonora, tàctil, fins i tot olfactives). Els temes estan desenvolupats de forma positiva i presenten conceptes que afecten directament la societat, ja que estan vinculat a Salt o simplement perquè l'aigua és la base de l'existència dels humans.

La sala d'exposició està dividida en cinc zones, entre les quals hi ha la recepció i la botiga, i la sala de continguts s'ha distribuït en quatre àmbits vinculats a l'aigua. Una part que esmenta diferents elements sobre la física i la química de l'aigua; una segona on s'enllaça l'aigua amb la vida i l'univers; una tercera on s'explica els usos de l'aigua i el desenvolupament; i una darrera sobre sostenibilitat i futur. A més, es disposa de l'exterior, amb les deveses i la sèquia Monar i del taller, un espai equipat per a fer experiències a grups de edats diverses. De fet, es considera que es tracta d'un museu mixt amb una espai interior o sala permanent i un d'exterior o recorregut natural. Com a complement a l'entrada al Museu, hi haurà les visites a la séquia Monar, a les Deveses i altres elements relacionats propers.